D.I.C. Veritas

B92, Beta,10.08.2015, Hrvatska nija tražila izručenje generala Đukića

Hrvatska do sada nije tražila izručenje penzionisanog generala bivše JNA Borislava Đukića, uhapšenog po hrvatskoj poternici 19. jula u Tivtu.

Generalov advokat Zoran Begović je agenciji Beta rekao da hrvatsko pravosuđe do sada nije dostavilo dokumentaciju sa navodima za koje delo optužuje generala, ni da li se protiv njega vodi postupak u Hrvatskoj.

Đukić (66) je u zatvoru kod Podgorice od 19. jula, kada je uhapšen na aerodromu u Tivtu zbog sumnje da je tokom rata u bivšoj Jugoslaviji počinio ratni zločin na teritoriji Hrvatske.

Đukićev advokat je izostanak reakcije državnih organa pripisao godišnjim odmorima i kazao da se do kraja avgusta ili početkom septembra očekuje reakcija nadležnih.

Begović je saopštio da je sudu u Podgorici dostavljen stav penzionisanog gererala da on “neće imati fer i pošteno” suđenje u Hrvatskoj, te da mu je tamo “ugrožen život”.

“General je lošeg zdravstvenog stanja i iz više razloga ne bi bilo dobro dozvoliti njegovo izručenje Hrvatskoj”, dodao je Begović.

Prema navodima Dokumentacionog centra Veritas, ista hrvatska optužnica pored Đukića, tereti i generala Ratka Mladića, tadašnjeg komandanta 9. Kninskog korpusa JNA.

Prema dokumentaciji Veritasa, Đukić je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči na reci Cetini.

Prema istom izvoru od eksplozije je porušen toranj na brani i napravljena velika materijalna šteta, dok su potapanje brane sprečili radnici HEP-a.

Poptpuno potapanje brane, kako se navodi, ugrozilo bi 50.000 stanovnika gradova Sinja, Trilja i Omiša smeštenih nizvodno od Cetine.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.