D.I.C. Veritas

B92, Tanjug, 05.11.2019, Napeto na suđenju Glavašu: Okršaj ispred suda

Zagreb — Nastavak ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu za ratni zločin nad Srbima u Županijskom sudu u Zagrebu proteklo u napetoj atmosferi.

Svedok Nikola Jaman promenio je iskaz, uz priznanje da je ranije na suđenjima lagao da bi zaštitio Glavaša.

Po završetku današnjeg ročišta ispred suda je došlo do verbalnog sukoba između Glavaša i njegovog sina Filipa s jedne i Jamana s druge strane.

Glavaš je Jamana pitao zašto mu nije došao u posetu s tvrdnjom da je “on njemu dolazio sto puta”. “Pišeš svašta po Fejsbuku!”, rekao mu je Glavaš.

Jaman mu je na to uzvratio rekavši: “Ja pišem svašta po Fejsbuku? Sram te bilo!”.

Glavašev sin Filip pitao je Jamana koje je godine bio u njegovim svatovima i dodao da “nije stvar novca nego principa”. “Deset godina ste dolazili kod nas i govorili da mu pakiraju, a onda ste promenili iskaz”, rekao je Filip Glavaš Nikoli Jamanu.

Nakon verbalnog obračuna s Glavašom pred zgradom suda, Nikola Jaman je novinarima rekao da je promenio iskaz jer je htio sa sebe skinuti teret s duše koji je nosio deset godina.

“Sada sam potegao pitanje moga prijatelja Đorđa Petkovića. Znate šta su radili? Ubili ga i zakopali. Tvrdili su da su ga stavili u furgon i da je on ispao iz furgorana u vožnji i da je pobegao. Nisam se ja naljutio na Glavaša uopšte, vidite da želim da razgovaram s njim. Došao sam u svatove ne radi Filipa nego radi njegove majke, jer smo mi praktički rodbina”, rekao je Jaman, preneli su hrvatski mediji.

Na samo ročistu Jaman je izjavio da je lažnim svedočenjem Glavaša ranije spasao od optužbi za ratni zločin nad osječkim civilima. Sudija u ovom predmetu, Tanja Pavelin, upitala je Jamana šta zna o događajima od 12. jula i 31. avgusta 1991.

“Prvi događaj ne znam na što se odnosi, drugi mislim da mi se slaže datum da se odnosi na Čedu Vučkovića i Petkovića. Poznato mi je da je bila priča da je Čedo Vučković preskočio ogradu od 2,5 m i da je pokušao da ubije Glavaša s tim da je Glavaš u to doba bio komandant svih tih jediica koje smo imali… Sve vezano za delovanje u delu Osijeka.. Glavaš je bio alfa i omega, to zna celi Osijek”, kazao je Jaman u novom svedočenju.

Odbrana Glavaša tvrdi da Jaman laže i pita hoće li za to svedok da odgovara. I Glavaš je imao prigovor na istinitost iskaza svedoka Jaman tvrdeci da je njegovo svedočenje u potpunosti lažno.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.