D.I.C. Veritas

B92, Tanjug, 05.05.2020, Otkazali centralnu komemoraciju u Blajburgu zbog korone, a održaće tri

Zagreb — Iako je centralna komemoracija u Blajburgu otkazana zbog koronavirusa, tzv. Počasni blajburški vod je saopštio da će 16. maja, biti održana čak tri skupa.

Skupovi će biti održani u Blajburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i uz podršku Hrvatskog narodnog sabora BiH, na Lojbauškom polju, kraj Blajburga u Austriji, svake godine se održava komemoracija za zarobljene ustaše, domobrane i hrvatske civile stradale krajem Drugog svetskg rata.

Ova komemoracija u Blajburgu je poslednjih godina održavana pod budnim okom austrijske i svetske javnosti, jer su se na tim skupovima okupljali poklonici ustaške ideologije, pa su neke austrijske stranke i antifašističke organizacije tražile zabranu tog okupljanja.

Prvi put prošle godine okupljanje na Blajburgu je, nakon dugih pregovora pripadnika tzv. Počasnog blajburškog voda i Hrvatske katoličke crkve sa vlastima i Koruškom katoličkom crkvom, dozvoljeno, ali bez isticanja ustaških simbola, a oni koji su to pokušali bili su kažnjeni.

Na Blajburškom polju, nakon mise, ove godine biće položeni venci u ime hrvatske države i Počasnog voda, u prisustvu šefa Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pava Dominikovića i hrvatskog ambasadora u Austriji Danijela Glunčića, navodi se u saopštenju, prenela je Hina.

Na zagrebačkome groblju Mirogoj biće održana molitva i dova, a predstavnici vlasti će položiti vence.

A nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodiće u katedrali u Sarajevu misu zadušnicu u skladu sa epidemiološkim propisima za verske objekte u BiH.

Ceremonije će, navodi se, direktno prenositi HRT, Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB) I Hrvatski katolički radio (HRK).

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.