D.I.C. Veritas

B92, Tanjug, 07.06.2019, Novosti Portal: Nikom ne smeta Ružino ustaštvo, jer je u Hrvatskoj to normalno

Ustaška prošlost i sadašnjost hrvatske evroparlamentarke Ruže Tomašić malo njih je uznemirila jer je ustaštvo u Hrvatskoj normalno, ocenjuje nedeljnik Novosti.

Zna li Ruža šta su ustaše?

Priča o ustaškoj prošlosti i sadašnjosti hrvatske evroparlamentarke Ruže Tomašić malo koga je skandalizovala, a eventualni pomak, ako je uopšte napravljen, ogleda se u činjenici da je veličanje ustaštva u Hrvatskoj postalo normalno, navodi list.

Na to ukazuje i činjenica da su dosadašnje reakcije na izjave Tomašićeve o ustašama i poglavniku Ante Paveliću dale za pravo, piše u najnovijem broju hrvatskog nedeljnika Novosti.

Premijer Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković, ministri Davor Božinović i Dražen Bošnjaković te predsednica Kolinda Grabar-Kitarović oglušili su se na pitanja tog nedeljnika da komentarišu izjave Tomašićeve.

Tomašićeva je, naime, za prethodni broj nedeljnika Novosti izjavila: “Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla?”.

Ni po pitanju Pavelića Tomašić se nije distancirala.

“Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali valjda tada je bio rat. Trebalo je živeti u tome vremenu”, rekla je takođe.

“Ne mogu da komentarišem, nisam ih čuo”, rekao je Branko Bačić, predsednik Kluba poslanika vladajućeg HDZ-a.

I poslanik opozicionog Mosta Nikola Grmoja odbio je da komentariše, dok predsednik te stranke Božo Petrov nije poslao odgovore na pitanja, iako je obećao.

“Ne da mi se ulaziti u te rasprave. Ja gledam u budućnost', izjavila je Biljana Borzan, evroparlamentarka iz najuticajnijeg opozicionog SDP-a.

Na pitanja nedeljnika Novosti nisu odgovorili ni predsednik te stranke Davor Bernardić i novi evrozastupnik te stranke Predrag Fred Matić, kao i nekoliko drugih sagovornika iz različitih stranaka.

Za razliku od navedenih, izjavu Tomašićeve komentarisalo je nekoliko nemačkih evroparlamentaraca. Novoizabrani nemački član Evropskog parlamenta iz kvote Zelenih, Erik Marguard kaže da je “sramota što Tomašić ne može da osudi fašističku ustašku vladu”.

“Možete samo zamisliti da takva osoba sedi u vladi. Verovatno se oseća snažno u svojoj fašističkoj odori, ali je u stvarnosti slabić. Ponižavanje drugih posledica je sopstvene slabosti. Kako može reći da ustaše nisu bile problem pre 1941? To je kao da hvalite bombu pa se pitate zašto bi mogla eksplodirati”, rekao je on.

Elmar Brok, član nemačke vladajuće stranke CDU, rekao je da su stavovi Ruže Tomašić “nedopustivi”.

“Navedeni događaji iz Drugog svetskog rata ne mogu se opravdati. Zastupnica Tomašić mora da objasni smatra li da je pogrešila ili i dalje stoji iza opravdanja tih događaja”, kaže Brok.

Martin Širdevan iz stranke Levica nije iznenađen ovakvim stavovima. Podseća da su konzervativci, vladajuća stranka u Velikoj Britaniji, ponudili jednom političaru s fašističkom biografskom pozadinom da se pridruži njihovoj grupi.

“Konzervativci će ući u krevet s krajnjom desnicom ako to znači konsolidaciju njihove moći, dajući tako doprinos rastu desnog ekstremizma na evropskom kontinentu. Dok god ne dođe do promene u načinu vođenja politike i sve dok su interesi multinacionalki ispred interesa ljudi, krajnja desnica će nastaviti s rastom”, rekao je predsednik Levice u EP.

Izjave Tomašićeve osudio je član SDP, inače, hrvatskog porekla, Josip Juratović. Podsetio je da se EU temelji na sistemu demokratskih vrednosti i osnovnih ljudskih prava.

“Nažalost, postoje društveni slojevi kojima očigledno te vrednosti ništa ne znače jer biraju reprezentante koji te vrednosti zloupotrebljavaju za ukidanje istih. Po meni, pojedinci koji se bave revizionizmom totalitarnih režima nemaju šta da traže u demokratskim institucijama”, rekao je za Novosti Juratović.

Suprotno tome, u delu hrvatske javnosti umesto reakcija na izjavu Tomašićeve, usledili su napadi na Novosti. A novinar Večernjeg lista Marinko Jurašić je, na primer, najpre ocenio “štetnim” ponašanje Tomašićeve, između ostalog, zapitao: “Zašto joj, po uzoru na posledičnu društvenu recepciju proustaških izjava Stjepana Mesića, ne možemo oprostiti ekstremizam iz “nezrele, buntovne dobi”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.