D.I.C. Veritas

B92, Tanjug, 10.04.2018, HOS-ovci pevaju “Za dom spremni”, država ćuti

Split — Iako je Komisija za suočavanje s prošlošću utvrdila da je korišćenje ustaškog pokliča “za dom spremni” u javnosti protivno Ustavu, Splitom se orio taj pozdrav.

Uzvikivali su ga pripadnici kedašašnjeg HOS-a, koji su se danas, na dan osnivanja takozvane Nezavisne Države Hrvatske, postrojili u tom gradu ispred spomenika u naselju Split 3.

Oni su obeležavali godišnjicu IX. bojne “Rafael vitez Boban”, koja je osnovana na dan osnivanja kvislinške Nezavisne Države Hrvatske. Skup je počeo intoniranjem himne i pozdravom “Hvaljen Isus i Marija”, nakon čega su HOS-ovci položili vence na spomenik poginulim pripadnicima bojne.

Mahali su zastavom na kojoj piše “Jasenovac – Za dom spremni”.

Hrvatska država nije reagovala ovim povodom.

Skup su pozdravili zamenik župana, državni sekretar u Miistarstvu branitelja i zamenik gradonačelnika Splita. “Ovo je rođendan HOS-ovaca. Drago mi je što poštujete ovo”, rekao je Marko Skejo, u Hrvatskoj poznatiji kao čovek s Hilterovim brčićima.

HOS-ovci su nekoliko puta zaurlali “za dom spremni”.

Portal Index.hr podseća da su i prošle godine ustaše su u Splitu urlikale “za dom spremni”, zbog čega je policija najavila istragu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.