D.I.C. Veritas

Balkans.aljazeera.net, 05.03.2019, Hrvatska: Pupovac razmišlja o izlasku iz HDZ-ove koalicije

Saborski zastupnik kaže da je spaljivanje lutke s njegovim likom poticanje na nasilje u atmosferi mržnje koju dozvoljava državni vrh.

Čelnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj i zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac izjavio je u utorak kako razmišlja o izlasku iz vladajuće koalicije, koju predvode Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i premijer Andrej Plenković.

Za hrvatski Media servis rekao je da je kao Dalmatinac duboko povrijeđen spaljivanjem lutke s njegovim likom na karnevalu u Kaštelu kraj Splita prošlog vikenda, ocijenivši kako je riječ o poticanju na nasilje u atmosferi mržnje koju dozvoljava državni vrh.

Potvrđujući kako razmišlja o izlasku SDSS-a iz vladajuće koalicije, rekao je: “To je bila reakcija koja je rezultat dužeg i ozbiljnog promišljanja nas kao članova vladajuće koalicije. Više je razloga za to i to je poruka koju smo morali poslati.”

‘Krivi su oni koji mijese svijest mase’

Ranije u utorak Pupovac se osvrnuo na spaljivanje lutke s njegovim likom u nedjelju na karnevalu u Kaštel Sućurcu, istaknuvši, kako je rekao, činjenicu da nijedna stranka ni član Vlade nisu reagirali na taj događaj.

“Nitko ne treba a priori na prvi pogled osuđivati da maškare ne smiju ismijavati ljude i pribijati ih na stub srama i simbolički spaljivati figure odabrane za tu godinu. Međutim, kada je riječ o toj tradiciji, ona se ne usmjerava na slabije i drugačije, na manjine, na migrante, na ljude drugačijih nacionalnih i vjerskih uvjerenja, već na one koji imaju moć, na biskupe, ministre, strane namjesnike, a sjedati na rudo onih koji šire mržnju prema pripadnicima drugih nacionalnih ili vjerskih manjina – to nije karneval”, kazao je Pupovac.

Ukazao je da je bacanje vaterpolista iz Beograda u more ranije i spaljivanje lutke s njegovim likom govor mržnje.

“Nije kriva gomila i masa, već oni koji mijese svijest mase – vlast. Ne mislim samo na državnu već mislim i na vlast crkvenu, medijsku i druge vlasti”, naveo je Pupovac, koji je i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV).

Upitan kakva je njegova odgovornost u svemu kao člana koalicijske Vlade, rekao je da je i ranije na takva pitanja davao odgovore koji nisu zadovoljili.

“Danas ću vam reći: nema odgovora na to pitanje. Ne mogu braniti svoju poziciju, a sve dalje nije stvar mojeg promišljanja već stranačkog rukovodstva, previše se toga nakupilo. Orkestrirana kampanja za ratne zločine koju vodi jedan gradonačelnik i svi su je prihvatili… Tko ima obraza reći da ustaški pozdrav ‘Za dom spremni' nije ustaški pozdrav i da to nije ista tradicija?”, zapitao je Pupovac.

‘Stao sam na crtu, ali neću je preći’

A na pitanje gdje je granica preko koje neće prijeći odgovorio je: “Mogu samo reći da sam stao na tu crtu, ali da je neću prijeći. Danas vam toliko mogu reći.”

Pupovac je ranije kazao kako smatra da za ono što se događalo na karnevalu u Kaštelu “nisu krivi sudionici maškara već oni koji su stvorili i stvaraju takvu atmosferu u Hrvatskoj”.

Prema njegovim riječima, “krive su glave koje vode zemlju ili bi je trebale voditi, a savim sigurno bi je trebale izvesti iz kaljuže predrasuda, mržnje i poruka nasilja, ali to ne čine”.

Reagirajući na maškare na kojima je simbolično spaljena lutka s Pupovčevim likom i izveden skeč koji prikazuje nedavni incident s vaterpolistima Crvene zvezde koji su napadnuti u Splitu, rekao je kako je to što se događalo “daleko od bilo kakve zabave”.

Izvor: Agencije

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.