D.I.C. Veritas

Banija, 07.06.2014., Dani krajiške kulture u izbjeglištvu

BEOGRAD – Udruženje Srba iz Hrvatske i Srpsko kulturno društvo „Zora“ Knin – Beograd i ove godine organizuju već tradicionalnu manifestaciju „Dani krajiške kulture u izbjeglištvu od Spasovdana do Vidovdana“.

Manifestacija je započela u subotu 31. maja 2014. godine kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori gdje je priređen 8 Krajiški crkveno narodni Svesrpski sabor „Krušedolska zvona 2014“. Zbog tragedije koja je posljednjih dana zadesila Srbiju, Republiku Srpsku i region i prouzrokovala velike materijalne štete i gubitak ljudskih života, ove godine izostao je kulturno-zabavni dio programa.

U sredu, 11. juna 2014. u 19 sati u Domu ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije (Savski trg 9/II) održaće se promocija knjige Đure Maoduša „Neprolazni prolaz“. Maoduš je rođen 1954. u Gospiću. Završio je Fakultet političkih nauka u Zagrebu. Sada živi i stvara u Kolektivnom centru Krnjača kod Beograda. Maoduš se od najranije mladosti bavio sa slikarstvom. Do sada je imao više samostalnih i kolektivnih izložbi. Početkom 90-ih izbjeglao je iz Rijeke a nastavio je da slika i u izbjeglištvu. Sada se predstavlja i kao prozni pisac.

U petak, 20. juna 2014. u 19 sati u kući Đure Jakšića biće priređena izložba akademskog umjetnika Dušana Rajšića iz Lazarevca. Rajšić je takođe rođen u Gospiću 1970 godine. Studije vajarstva započeo je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu a diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1996. Član je ULUS-a i urednik likovnog programa Centra za kulturu u Lazarevcu. Skulpture i crteže izlagao je u više gradova širom Srbije a sada će se predstaviti sa skulpturama i crtežima na temu „Sančo Pansa“ iz istorije Španije.

U četvrtak, 26. juna 2014. u 19 sati u Galeriji „Trag“ u Sremčici svojim akvarelima predstaviće se Zdravko MirčetaZdrave i fotograf Željko Sinobad „Zapisima iz Dalmacije“, koji su nastali za vreme njegovog sudjelovanja u radu Umjetničkog bratstva manastira Krka. Mirčeta je jedan od najpoznatijih umjetnika sa prostora bivše RSK, i do sada imao je više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Jedan je od inicijatora Kninskog likovnog salona koji sada djeluje pod nazivom Krajiški likovni salon.

U petak, 27. juna 2014. u 19 sati u Domu ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije (Savski trg 9) održaće se završna veče manifestacije pod nazivom „Zvuci zavičaja“. Nastupiće vuše izvornih muških i ženskih pjevačkih grupa i pjesnika koji su rodom iz Krajine. Zatim će biti promovisan zbornik „Kninska Krajina 4“. Ove godine Srebrni prsten Umjetničkog bratstva Krka biće uručen Dušanu Vukojeviću Marsu. Mars je kao učesnik u Građanskom ratu 1991-1995 ostao invalid, ali mu to ne smeta da nastavi da slika i da se bavi ilustracijom knjiga i grafičkim oblikovanjem. Ovogodišnji program biće u znaku obilježavanja 100-ce od Sarajevskog atentata i početka Velikog rata.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.