D.I.C. Veritas

Banija, 20.09.2016., Pomen stradalim u masakru na Koranskom mostu 1991. godine

BEOGRAD - Udruženje Logorište, SUBNOR Beograda, Zavičajni klub Kordunaša i Udruženje boraca 8. kordunaške NOU divizije, boraca ratova ‘90 – ‘95. organizuju 21. septembra 2016. godine pomen za poginule pripadnike teritorijalne odbrane Korduna na Koranskom mostu 1991. godine.

U 9 sati obaviće se polaganјe vijenaca  kod spomenika žrtava rata RSK u Tašmajdanskom parku i paljenјe svijeća u crkvi Svetog Marka.

U 10 sati održaće se susret delegacija udruženјa i porodica poginulih u SUBNOR-u grada u Domu RVIMI – Savski trg 9.

Sutra se navršava 25 godina od masakra na Koranskom mostu u Karlovcu, gde je ubijeno 13 rezervista JNA, koji su napadnuti i pored dogovora sa hrvatskim snagama.

Pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde Hrvatske u Karlovcu su, ispred mosta na Korani, 21. septembra 1991. godine, zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se iz kasarne „Mekušje“ u kasarnu „Logorište“ prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, a koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje. Po predaji, grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pešice preko Koranskog mosta.Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počeli „krvavi pir“ u kome je masakrirano 13 rezervista.

Od četvorice preživelih trojica su se, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili skokom sa mosta, dok se četvrti u toku noći sa teškim povredama iskobeljao ispod mrtvih saboraca.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.