D.I.C. Veritas

Banija, 30.04.2017., Ovogodišnje saborovanje “Krušedolska zvona” 27. maja

KRUŠEDOL - Tradicionalno narodno saborovanje pod nazivom “Krušedolska zvona” u znak sećanja na slavonske Srbe žrtve hrvatske vojno-policijske akcije “Bljesak” biće održano 27. maja u manastiru Krušedol, saopštili su organizatori – Udruženje Slavonaca iz Inđije i Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske iz Beograda.

Sabor će blagosloviti vladika sremski Vasilije, besednik će biti pesnik, akademik Matija Bećković.

U manastirskoj crkvi će posle arhijerejske liturgije biti služen parastos Srbima ubijenim u akciji “Bljesak” u Zapadnoj Slavoniji 1. i 2. maja 1995. godine i preminulim u izbeglištvu. Prema podacima Dokumentarnog centra “Veritas” hrvatska vojska i policija je u “Bljesku” na području pod kontrolom međunarodnih snaga UN ubila 283 civila i krajiška vojnika, bilo je 1.200 ranjenih i 2.100 vojnih zarobljenika pripadnika Vojske Krajine, a proterano je više od 15.000 ljudi.

Sabor duha i narodnog stvaralaštva “Krušedolska zvona” biće ovaj put upotpunjen i takmičenjem u tradicionalnim sportovima – bacanje kamena s ramena, pretezanje konopa i skok u dalj s mjesta.

U programu će učestvovati glumci Tanasije Uzunović, Ljubivoje Tadić, Maja Kolundžija Zoroe i Saša Filipović, pojac Svetlana Spajić sa svojom pevačkom grupom, kulturno-umetnička društva i grupe Krajina, Petrova Gora-Kordun, Nikola Tesla iz Beograda i iz Kragujevca, KUD Mladen Stojanović, Desanka Maksimović, Tromeđa, Zavičaj i drugi. Gosti učesnici iz Hrvatke biće članovi pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Slatine.

Pevaće takođe Bora Čorba i Baja Mali Knindža.

“Krušedolska zvona” obeležila su lane desetogodišnji jubilej i tim povodom je iz štampe izašla monografija o ovom saborovanju.

Tema naučno-stručnog skupa povodom održavanja 11. “Krušedolskih zvona” je čuvanje kulturnog i duhovnog blaga i identiteta Srba iz Hrvatske. Time će organizatori dati i doprinos obeležavanju velikog jubileja dalmatinskih Srba i Srpske pravoslavne crkve – sedam vekova manastira Krupa, podignutog 1317. godine u istoimenom mestu Krupa, pod planinom Velebit.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.