D.I.C. Veritas

Banija Online, 02.06.2014., Održan 8. Krušedolski sabor Krajišnika

KRUŠEDOL – U subotu 31. maja 2014. godine u organizaciji Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske i Zavičajnog udruženja Slavonija iz Inđije održan je tradicionalni 8. Krajiški crkveno – narodni Svesrpski sabor „Krušedolska zvona 2014.“ kod manastira Krušedol na Fruškoj gori.

Zbog tragedije koja je posljednjih dana zadesila Srbiju, Republiku Srpsku i region i prouzrokovala velike materijalne štete i gubitak ljudskih života, Organizacioni odbor Sabora „Krušedolska zvona 2014.“ u konsultaciji sa SPC odlučio je da ove godine izostane kulturno-zabavni dio programa i da Sabor ima samo duhovni karakter.

U manastirskoj crkvi Blagoveštenja Gospodnjeg sa početkom u 9.30 služena je Arhijerejska liturgija i parastos za sve poginule u ratovima tokom 20. vijeka i nastradale u katastrofalnim poplavama. Činodejstvovao je Vladika sremski Vasilije sa sveštenstvom Sremske eparhije. Liturgiji i parastosu prisustvovalo je oko hiljadu naših zemljaka izbjeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i mnogobrojnih prijatelja iz Srbije i Republike Srpske. Po završetku parastosa u manastirskoj trpezariji priređena je trpeza ljubavi. Još jednom smo se zajedno pomolili za našu braću koja su nedužno stradala bilo od ljudske mržnje u ratovima ili prirodnih katastrofa.

Organizator je za ovu priliku odštampao posebne flajere – apele koji su podjeljeni prisutnima kako bi pomogli postradale u poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj. Sa nadom da će naše saborovanje slijedećih godina proteći u miru i raspoloženju, već sada zakazujemo druženje posljednje subote u maju 2015. Zahvaljujemo se Predstavništvu Republike Srpske koje je omogućilo da ovogodišnjem duhovnom Saboru prisustvuju mnogi iz raznih mjesta Srbije, koji nažalost nisu u materijalnoj situaciji da u vlastitoj režiji prisustvuju Krušedolskom saboru.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.