D.I.C. Veritas

Beta, 01.05.2023, Danas se navršava 28 godina od proterivanja Srba iz Zapadne Slavonije u operaciji Bljesak

Danas se navršava 28 godina od početka ofanzive hrvatskih snaga na područje Zapadne Slavonije, dela Republike Srpske Krajine (RSK) koji je tada bio pod zaštitom snaga UN.

Tokom dvodnevne operacije „Bljesak“, započete 1. maja 1995. godine oko pet sati ujutru artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska je preuzela kontrolu nad Zapadnom Slavonijom.

U akciji „Bljesak“ stradao je veliki broj srpskih civila, a oko 15.000 njih napustilo je to područje.

 Po podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, u toj akciji je ubijeno ili nestalo 283 Srba.

Veritas navodi da su do sada pronadjeni posmrtni ostaci 162 osobe, a da se 121 i dalje vodi kao nestala.

Najviše žrtava bilo je u selima Medari i Paklenica.

Zbog ratnih zločina počinjenih u akcijama „Bljesak“ i „Oluja“, Tribunal za ratne zločine u Hagu pripremao je optužnicu protiv tadašnjeg predsednika Hrvatske Franja Tudjmana koji je umro 1999. godine.

Haški istražitelji su saslušali više hrvatskih oficira osumnjičenih za zločine u akciji „Bljesak“, ali protiv njih nisu podignute optužnice.

Pred sudovima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, protiv pripadnika hrvatskih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine u toj akciji, ali oni nisu odmakli dalje od pretkrivične faze.

Dan po otpočinjanju akcije „Bljesak“, tadašnji predsednik RSK Milan Martić naredio je raketiranje Zagreba koje je trajalo dva dana, zbog čega je kasnije pred Haškim tribunalom osudjen na 35 godina zatvora. Snage nekadašnje RSK ispalile su tada na Zagreb 23 projektila, od kojih je poginulo šest osoba, a 176 je ranjeno.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.