D.I.C. Veritas

Бета, 21.01.2015., Јосип Шимунић: “За дом спремни” је стари хрватски поздрав, не кајем се и не желим се извинити, скандирао сам из срца

ЗАГРЕБ – Некадашњи хрватски фудбалер Јосип Шимунић рекао је данас да ће доказати пред Уставним судом у Швајцарској да није крив и да је неправедно био суспендован на 10 утакмица.

Шимунић је суспендован јер је, пошто је Хрватска 19. децембра 2013. године победом од 2:0 над Исландом изборила пласман на Светско првенство, узео микрофон и неколико пута са терена узвикнуо “За дом!”, на шта су му навијачи с трибина одговорили са “Спремни!”.

“За дом спремни’ је стари хрватски поздрав и не видим у томе баш ништа спорно. И због тога се нисам, нити се желим извинити, нити бих се требао кајати. Немам коме ни због чега. Хрватска је слободна држава и ја сам то учинио из чистог задовољства, од срца.

Трагично је да се то интерпретирало као усташлук, али, на суду ћу доказати да сам био у праву”, рекао је Шимунић за данашњи Јутарњи лист.

Шимунић је рекао да је васпитаван да никога не мрзи, али да не заборавља одакле потиче.

Он је казао да никада не треба заборавити прошлост али да се треба окренути будућности.

“Не смемо заборавити што је било јуче, али треба гледати према будућности. Не желим се бавити политиком, иако је мој случај био исполитизиран до сржи. Замислите, пре 70 година, покушају ти на врата, одведу те, нитко не сме ништа рећи и нестанеш. Ја сам рођен 1978. године, не знам пуно о томе, васпитаван сам да не мрзим, желим бити толерантан према свима, али, не могу заборавити…”, рекао је Шимунић.

Шимунић је каријеру завршио у дресу Динама. Са загребачким клубом освојио је три титуле првака Хрватске, по један Куп и Суперкуп.

У нешто мање од три и по године колико је провео у Динаму Шимунић је уписао 116 наступа и постигао осам погодака.

Он је Динамо стигао у лето 2011. године након више од деценије проведене у Немачкој где је играо за Хофенхајм, Хертху и Хамбург.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.