D.I.C. Veritas

Tanjug, 30.11.2012., Veritas: Ekshumirani ostaci stradalih Srba iz severne Dalmacije

Iz zajedničke grobnice Srba stradalih u akciji “Oluja” hrvatskih snaga, sa lokacije “Sveta Mara” u Šibeniku, od 28. novembra do danas, ekshumirani su posmrtni ostaci 31 osobe, dok ih je 13, čiji su identiteti bili poznati već ranije ekshumirano po pojedinačnim zahtevima porodica žrtava, saopštio je danas Dokumentaciono informativni centar Veritas.

Radi se o posmrtnim ostacima Srba sa područja severne Dalmacije koji su stradali u agresiji hrvatskih oružanih snaga u avgustu 1995. godine u akciji “Oluja” na zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija, poznatu kao sektor “Jug“, precizirano je u saopštenju koje je potpisao predsednik Veritasa Savo Štrbac.

Ekshumaciju je obavljala Uprava za zatočene i nestale pri Ministarstvu porodice, veterana i međugeneracijske solidarnosti Hrvatske, dok su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici Komisije za nestala lica Republike Srbije.

Iako je u pitanju jedna od većih zajedničkih (registrovanih) grobnica, za koju se znalo od marta 1996. godine, ekshumacija se odvijala uglavnom u tišini hrvatskih medija.

Kako smatraju u Veritasu, to je bez sumnje u direktnoj uzročnoj vezi sa naconalnom pripadnošću žrtava i nedavno izrečenom pravosnažnom oslobađajućom presudom Tribunala u Hagu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u čijoj zoni odgovornosti su pobijeni Srbi čiji su posmrtni ostaci danas ekshumiran.

Zbog oslobađajuće presude u Hrvatskoj, osvrće se Veritas, “još traje euforično stanje zbog ‘očišćenja’ akcije Oluja od svih mrlja”.

Prema “Popisu poginulih lica u akciji Oluja sa mestom pokopa posmrtnih ostataka”, koji je hrvatska predala srpskoj strani u martu 1996. godine, na lokaciji “Sveta Mara” pokopano je 17 posmrtnih ostataka, od kojih 11 pod imenom, a ostali pod oznakom NN (nepoznat).

Od tih 11 preliminarno ident ifikovanih, svi su civili prosečne starosti preko 68 godina, među kojima je i sedam žena.
Na groblju “Sveta Mara” pokopani su posmrtni ostaci severno-dalmatinskih Srba, uglavnom ubijenih u svojim kućama, navodi Veritas prema čijim informacijama na području sektora “Jug” u Oluji je stradalo 1.045 lica srpske nacionalnosti od kojih je do sada sahranjeno 593 lica, dok se 452 osbe vode kao nestale.

Na tom sektoru, precizira Veritas, počev od 2001. godine do sada je ekshumirano 549 posmrtnih ostataka od kojih je do sada identifikovano 414 lica.

Porodice stradalih krajiških Srba očekuju da se ekshumacije i ostalih registrovanih grobnica iz rata 1991- 1995, ukupno oko 500, nastave što pre, tim pre što je Hrvatska u decembru prošle godine potpisala ugovor o pristupanju EU kojim je predviđeno da postane njen punopravni član 1. jula 2013. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.