D.I.C. Veritas

Beta, 31.01.2013., Bramerc: Haško tužilaštvo uskoro prestaje da radi

Tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc izjavio danas da će Tužilaštvo uskoro prestati da radi i da će tužilaštva na prostoru bivše Jugoslavije moći u potpunosti da koriste svu dokumentaciju tužilaštva haškog suda.

Bramerc je to rekao u Briselu gde je prisustvovao potpisivanju protokola o saradnji tužilaštava za ratne zločine Srbije i BIH.

Bramerc je novinarima rekao da će još “mnogo godina biti značajnih izazova u istrazi ratnih zločina u regionu i za to ima političkih, zakonodavnih i razloga koji se tiču sposobnosti” tamošnjeg pravosuđa.

Tužilac je podvukao da danas potpisani protokol “daje dodatno oruđe onima koji rade na slučajevima ratnih zločina, u vezi s kojima i dalje postoji niz pitanja između Bosne i Srbije”.

“Mislim da je to osnova da se poboljša saradnja jer sada u nizu slučajeva saradnja nije moguća zbog manjkavog zakonodavstva”.

Zato je bitan danas potpisani protokol – jer je “u interesu žrtva i međunarodne pravde i sada ga treba primeniti”, rekao je Bramerc.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je danas da je potpisivanjem protokola o saradnji u procesuiranju ratnih zločina sa BiH “napravljen veliki korak ka uspostavljanju pravnog okvira za predmete ratnih zločina i da se time ide i ka cilju pomirenja u regionu, pravdi za žrtve i
vladavini prava”.

Vukčević: Trebaju nam hrvatski “topnički dnevnici”

Posle potpisivanja sporazuma sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, Vukčević je izrazio uverenje da će sada doći do iizvesnog opuštanja” i kad je reč o slučajevima Dobrovoljačka i Tuzlanska kolona i da neće biti paralelnih istraga.

Vukčević je objasnio i da protokol koji je potpisan danas u Briselu pokazuje da recimo optuženi iz Bosne neće ići pred sudove u Srbiji, jer je utvrđeno načelo dobrovoljnosti.

“Protokolom se izbegavaju paralelne istrage i postavljanje barijera od strane izvršilaca krivičnih dela ratnih zločina koji se sakrivaju iza granica i iza dvojnih državljanstava, a na ovaj način oni više neće moći da se skrivaju od pravde”, istakao je Vukčević

Na pitanje da li smatra realnom izjavu haškog tužioca Serža Bramerca da je moguće da se obnove postupci u slučajevima Ante Gotovine i Mladena Markača, Vukčević je uzvratio da je “teoretski moguće”, a “ovde je to realno ako bi se našli “topnički dnevnici”.

“Mislim da je Savo Štrbac izneo ideju da se ponudi jedna velika svota novca onome ko ukaže gde se nalaze ti topnički dnevnici, jer su oni presudni za osvetljavanje onoga što se desilo u operaciji Oluja”, podvukao je Vukčević.

Tužilac iz BiH Salihović je istakao da je jako zadovoljan i da se zalaže snažno za regionalnu saradnju tužilaštava za ratne zločine i da će tužilaštvo BiH potpisati takve sporazume i sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.