D.I.C. Veritas

BETA, RTS, 06.08.2016., Obeležena godišnjica stradanja Srba kod Novog Grada

U naseljima Tunjice i Svodna kod Novog Grada, gde je bombardovana izbeglička kolona tokom hrvatske vojne akcije “Oluja”, obeležena je 21. godišnjica stradanja Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine.

U znak sećanja na 220 hijada prognanih i skoro dve hiljade Srba ubijenih i nestalih u akciji “Oluja”, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služen je parastos.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac i načelnica Opštine Novi Grad Snježana Rajilić spustili su u reku Unu venac s “mosta spasa”, preko kojeg je u BiH u avgustu 1995. godine prešlo 100 hiljada izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom s područja Banije, Korduna i Like.

Proterani Srbi zapalili su sveće na graničnom prelazu Dvor-Novi Grad.

Pre 21 godinu izbegličku kolonu Srba kod Žirovca je napala hrvatska vojska i Peti korpus Armije BiH. Tada je stradalo 700 srpskih civila.

Preko “mosta spasa” od 4. do 7. avgusta 1995. godine izemđu Dvora i Novog Grada prešlo je više od stotinu Srba, proteranih iz Hrvatske.

Oni su potom krenuli ka Prijedoru, ali ih je kod sela Svodna bombardovala hrvatska avijacija.

Tada je poginulo šest osoba, a na desetine je ranjeno. Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”, tokom “Oluje” je poginulo i nestalo 1.856 ljudi, od čega 546 žena.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.