D.I.C. Veritas

Blic, 01.08.2016., Dvojica ministara tehničke vlade u Hrvatskoj na otkrivanju spomenika Barešiću

Na otkrivanju spomenika ustaškom teroristi Miru Barešiću koji je 1971. godine ubio jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj, u Dragama kod Pakoštana okupile su se brojne ličnosti iz hrvatske politike, među kojima i dvojica ministara iz odlazeće hrvatske vlade, prenosi danas regionalna televizija N1.

Na otkrivanju spomenika u Barešićevom rodnom mestu, u nedelju su bili ministar kulture Zlatko Hasanbegović, od koga je veći aplauz dobio jedino general Ante Gotovina kao i ministar branitelja Tomo Medved, prenosi N1.

Došli su i generali Josip Lukić i Ljubo Ćesić Rojs, Ante Deur, kao i više funkcionera Hrvatske stranke prava Ante Starčević i saborskh poslanika.

U videu možete da pogledate ispovest Jokane, majke Vladimira Rolovića, napravljen 1971. godine.

Ministar odbrane Tomo Meved rekao je da je “Miro Barešić jedan od najvećih hrvatskih domoljuba” i “simbol borbe za slobodu” kao i da se “njegovo delo i žrtva moraju poštovati”.

- Godinama se u iseljeništvu i u Domovinskom ratu borio za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i nikad nije odustao od svoje ideje iako je godinama osećao nepravdu koja se sistsemski nanosila Hrvatima. Kao i mnogi drugi iseljenici koji su bili spremni dati živote za Hrvatsku, bio je “branitelj pre branitelja”… Učestvovao je u Domovinskom ratu i dočekao ostvarenje svoga sna. Hvala ti, Miro, za samostalnu, suverenu i slobodnu Hrvatsku – rekao je Medved.

Spomenik Barešiću koji je zbog ubistva ambasadora osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu otkriven je povodom 25. godišnjice njegove pogibije.

Kako prenose hrvatski mediji Barešić je poginuo 31. jula 1991. kod Benkovca “pod nerazjašnjenim okolnostima”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.