D.I.C. Veritas

Blic, 02.02.2012 U Francuskoj uhapšen Srbin po poternici Hrvatske

U FANCUSKOJ UHAPŠEN SRBIN PO HRVATSKOJ POTJERNICI/Francuska – hapšenje – “Veritas” BEOGRAD – Francuska policija uhapsila je Srbina iz Hrvatske Đorđa Radujkovića (43) na osnovu međunarodne poternice koju je raspisao zagrebački Biro Interpola, saopštio je danas Dokumentaciono – informativni centar “Veritas”.

Radujković je uhapšen 30. januara, a juče ga je saslušao istražni sudija i odredio mu ekstradicioni pritvor u trajanju od 30 dana, nakon čega će sud odlučivati o eventualnom izručenju Hrvatskoj, ukoliko ta zemlja dostavi ekstradicioni zahtev.

Županijski sud u Karlovcu, presudama iz 1999. i 2006. proglasio je krivim Milu Dakića da je početkom avgusta 1991. na području Vojnića nagovarao okrivljene Dušana i Milu Tomića, Darka Kresojevića, Stanka Tomića i Đorđa Radujkovića, da postave zasedu i ubiju policajce iz Policijske uprave Karlovačke.

Prema presudama, oni su pucali na četvoricu pripadnika policijske patrole i ubili trojicu, a jednog teško ranili. Svi pomenuti su osuđeni na po 20 godina zatvora i za svima su bile raspisane Interpolove poternice.

Radujković je do avgusta 1995. živio na Kordunu, kada je pred hrvatskom “Olujom”, sa ostalim Krajišnicima, izbegao u Srbiju, odakle je dve godine kasnije sa suprugom Snežanom, iselio u Francusku, gde je dobio azil, a pre dve godine i državljanstvo.

Mile Dakić, jedan od osuđenih, uhapšen je u maju prošle godine na graničnom prelazu Rača prilikom ulaska iz Republike Srpske u Srbiju i BiH ga je izručila Hrvatskoj.

S obzirom na kvalifikaciju djela, Radujković i saoptuženi se ne nalaze na Spisku od 1.549 procesuiranih za ratne zločine u Hrvatskoj, navodi “Veritas”.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta je do sada uhapšeno 112 Srba iz Hrvatske, od kojih su 32 izručeni Hrvatskoj.

Od ekstradiranih do sada je protiv njih 13 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.

- Ovoliki broj obustava postupaka protiv osoba sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske – smatra “Veritas”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.