D.I.C. Veritas

Blic, 02.08.2017, Hrvatska štiti RATNE ZLOČINCE: Bombardovali izbeglice na teritoriji BiH uz blagoslov Zagreba

Imena hrvatskih pilota koji su bombardovali kolone srpskih izbeglica na teritoriji BiH poznata su hrvatskom pravosuđu, ali ono odbija da ih procesurira i kazni.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac za “EuroBlic” otkriva da o zločinima Hrvatske vojske za vreme akcije “Oluja” već dugo razmenjuje informacije sa Tužilaštvom BiH koje je, prema njegovim rečima, otvorilo krivični predmet protiv 42 lica.

Blic, Hrvatska štiti RATNE ZLOČINCE: Bombardovali izbeglice na teritoriji BiH uz blagoslov Zagreba, 2.8.2017.

Međutim, Štrbac ističe da vlasti Hrvatske na svakom koraku sabotiraju istragu o zločinima HV na Petrovačkoj cesti, selu Svodna kod Novog Grada, kao i u blizini graničnog prelaza kod Dvora na Uni gde je, prema do sada prikupljenim podacima, početkom avgusta 1995. ubijeno najmanje 13 srpskih civila, dok ih je oko 100 teže i lakše ranjeno.

- Imao sam priliku da nezvanično “preletim” po poverljivim dokumentima HV o uzletima njihovih borbenih aviona MIG-21 7. i 8. avgusta 1995, gde se precizno navode lokacije s kojih su uzletali, opis borbenih misija i bombardovanja srpskih “motorizovanih i oklopnih kolona” kod Bravskog i Svodne. Piloti koji su učestvovali u tim “borbenim” zadacima – a zapravo se radilo o raketiranju kolona nemoćnih srpskih izbeglica – bili su Danijel Borović, Ivan Selak i Ivica Vandić – tvrdi Štrbac.

Pod posebnim istražnim radnjama 27 osoba

On dodaje da su prethodnih godina u kancelariji “Veritasa” u Beogradu često boravili istražioci Tužilaštva BiH te da su, prema njegovim rečima, pokazivali veliko interesovanje za zločine koje su regularne hrvatske snage počinile nad Srbima na teritoriji BiH.

Blic, Hrvatska štiti RATNE ZLOČINCE: Bombardovali izbeglice na teritoriji BiH uz blagoslov Zagreba, 2.8.2017.

- Prošle godine smo iz Tužilaštva BiH dobili informaciju da istraga o zločinu na Petrovačkoj cesti, Svodni i Dvoru na Uni još traje, kao i da se pod posebnim istražnim radnjama nalazi 27 osoba, dok se još 15 nalazi u fazi prijave. Problem oko podizanja optužnica je u tome što Hrvatska ne dozvoljava pristup svojim arhivama tako da su brojni dokazi, kao i imena nalogodavaca i izvršilaca zločina i dalje nedostupni – kaže Štrbac.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić takođe tvrdi da zvanični Zagreb pokušava sve kako bi zaštitio naredbodavce i počinioce zločina koji su na području zapadnokrajiških opština u RS počinjeni nad srpskim izbeglicama iz Hrvatske.

- Iako postoji potpisani protokol o saradnji tužilaštava BiH i Hrvatske u procesuiranju ratnih zločina, Zagreb to uporno krši. Hrvati takođe ne poštuju ni međunarodne sporazume o uzajamnoj pravnoj pomoći i svoje državljane ne žele da procesuiraju za ratni zločin koji su počinili na teritoriji druge države – kaže Kojić.

Na Petrovačkoj cesti ubijeno 9 civila

Dodaje da je prilikom bombardovanja kolone srpskih izbeglica iz nekadašnje Republike Srpske Krajine 7. avgusta 1995. na Petrovačkoj cesti, u blizini sela Bravsko, ubijeno 9 civila, među njima četvoro dece u uzrastu od 6 do 13 godina.

- Već sledećeg dana, 8. avgusta, hrvatski avioni napali su kolonu srpskih izbeglica u Svodni kod Novog Grada, gde je ubijeno troje a ranjeno nekoliko desetina nesrećnika koji su bežali iz RSK. Hrvatske i bošnjačke snage 7. avgusta počinile su zločin i kod Dvora na Uni, kada su presekli kolonu srpskih izbeglica i streljali najmanje jednog zarobljenika. Tužilački i istražni organi RS predali su obimnu dokumentaciju hrvatskom pravosuđu o tim zločinima, ali zvanični Zagreb, očigledno, ne želi da kazni odgovorne – kaže Kojić.

Prikrivanje zločina

O pokušajima Hrvatske da prikrije zločine koje su njeni vojnici počinili nad Srbima u BiH za vreme “Oluje” i u kasnijim akcijama “Južni potez” i “Maestral”, najbolje svedoči priznanje penzionisanog generala HV Ljube Ćesića Rojsa.

Gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, Ćesić je u novembru prošle godine priznao da je on lično, postupajući po naređenju nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Gojka Šuška, zapalio na desetine hiljada dokumenata koji se odnose na akcije HV u zapadnom delu BiH.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.