D.I.C. Veritas

Blic, 03.08.2016., NVO ‘Pravda': Šta će biti sa 40 milijardi evra vrednom imovinom Srba u Hrvatskoj?

Izbegličko udruženje Centar za komunikaciju Pravda iz Paraćina zatražilo je danas, povodom godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije “Oluja” da vlasti u Srbiji i Hrvatskoj konačno odgovore na pitanje da li će Srbima izbeglim i prognanim iz Hrvatske biti vraćena imovina čija je “vrednost procenjena na 40 milijardi evra”.

Kada će se pokrenuti revizija kontradiktorne presude u Strazburu i omogućiti da se nosiocima stanarskih prava, kao što je učinjeno u Bosni i Hercegovini, vrate ili restituiše 35.000 stanova sa pokretnom imovinom, razasutih širom Dalmacije i urbane Hrvatske? – navela je Pravda u saopštenju za javnost.

To udruženje je vlastima u Hrvatskoj i Srbiji postavilo i pitanje kada će se primeniti međunarodni Sporazum o pitanjima sukcesije, koji je potpisan još 29. juna 2001. godine u Beču, a koji štiti otetu imovinu Srba.

Dodaje se da su to pitanja na koja “pola miliona ljudi” čeka zvaničan odgovor od Hrvatske, a koja treba da iniciraju vlasti u Srbiji pred međunarodnom javnošću i aktuelnim centrima moći.

- Diplomatskim protestima, skeniranjem istorije, nacionalpatriotizmom, selektivnom pravdom EU, ni decu ni sebe nahraniti ne možemo. A dok se ne srede računi, stabilnosti u regionu nikada biti neće – ocenjuje se u saopštenju.

To udruženje je ocenilo i da je u Hrvatskoj na sceni pokušaj reustašizacije i navelo da je samo u ovoj godini u toj susednoj državi zabeleženo 26 teških “šovinističko-fašističkih” incidenata na čijoj su meti bili Srbi.

Saopštenje je potpisao predsednik Pravde Dragan Sekulović, koji je za sebe napisao da je “prvi izbeglica na teritoriji Jugoslavije”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.