D.I.C. Veritas

Blic, 04.09.2016., DETALJI ŠPIJUNAŽE Kako je Čedo Čolović “operisao” po Srbiji i šta je bio njegov SPECIJALNI ZADATAK

Čedo Čolović (57), hrvatski špijun koji je uhapšen u Beogradu, imao je specijalan zadatak – da vrbuje svedoke za slučajeve Srba optuženih u Hrvatskoj, ali i da neke svedoke “eliminiše”.

Čolovića je vrbovala Sugurnosno-obaveštajna agencija Hrvatske (SOA), koja, kako za “Blic” tvrdi izvor upoznat s aktivnostima i naših i hrvatskih obaveštajnih bezbednosnih struktura, u Srbiji ima mrežu špijuna, najviše nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine.

- Čolović je ucenjen podizanjem optužnice za ratne zločine. On je bio pripadnik 75. motorizovane brigade VSK. Zauzvrat je dobio hrvatsko državljanstvo i pasoš. Za nekoliko poslednjih godina, koliko je radio za hrvatsku SOA, stupao je u kontakt s bivšim saborcima iz VSK koji su mogli da svedoče protiv Srba optuženih u Hrvatskoj za ratne zločine. Svi koji su pristali da svedoče dobili su oprost za ratna dela ili debelu novčanu nadoknadu. Čolovićev zadatak bio je da vrbuje i svedoke koji su u Hagu bili pozivani kao svedoci protiv hrvatskih generala, Mladena Markača, Ante Gotovine i Ivana Čermaka. Protiv njih je haški sud vodio postupke za ratne zločine tokom “Oluje”, a Hrvatima je od nacionalne važnosti bilo da oni budu oslobođeni. Njima je, preko Čolovića ali i drugih špijuna, nuđeno veliko bogatstvo da odustanu od svedočenja ili da drastično ublaže izjave. Najgore je to što su neki pristajali i na lažno svedočenje u Hagu – kaže naš izvor.

Čolović je podatke o sastancima sa svedocima prenosio agentima SOA, sa kojima se sastajao na hrvatskoj strani. Vrbovanje Čolovića je matrica po kojoj je SOA u Srbiji, prema tvrdnji našeg sagovornika napravila armiju špijuna, najviše u Beogradu.

- SOA od 90-ih godina ima banku podataka o svima koji su iz Hrvatske dolazili u Srbiju, i svim našim ljudima koji su iz Srbije odlazili u Hrvatsku. Oni koji su bili učesnici rata, posebno oni iz Vojske RSK ucenjivani su podizanjem optužnice za ratne zločine. Ucenjivanje je bilo intenzivnije kad je krenuo povratnički talas i kada su Srbi ucenjivani da budu špijuni da bi dobili svoje kuće, pasoše – kaže naš izvor.

- Većina hrvatskih špijuna je odavno penzionisana. Utvrđeno je da je nekoliko bivših najviših oficira VSK ušlo u posao nelegalne preprodaje oružja. Centri okupljanja hrvatskih špijuna su uglavnom kafane koji drže Krajišnici – kaže naš izvor. Čolović će danas biti ispitan u Višem tužilaštvu u Beogradu.

Sestra: Spremao se da bere grožđe

U porodičnoj kući Borkovića u Ugrinovcima, u kojoj je živeo Čedo Čolović zajedno sa sestrom Ankom, zetom Milanom i sestrićem Dejanom, i dalje su vidljivi tragovi pretresa BIA.

- Došli su posle s njim u kuću, blokirali celu ulicu i izvršili pretres. Njegova soba i dalje stoji onako kako su je ostavili inspektori – priča Milan Borković, zet Čeda Čolovića. Čedova rođena sestra Anka kaže da je Čeda spakovao kofere jer je planirao da ode u Hrvatsku u njihovu kuću u Tepljuhu, da obere grožđe.

- On je svake godine odlazio dole da obere lozu i da vodi malo računa o kući. Kada je ranjen u Žitniću, gde je bio rezervni oficir u artiljeriji, 1993. godine došao je u Beograd na VMA da se leči, i prvi put je u Hrvatsku otišao tek 1999. na 2000. godinu jer nam je majka bila na samrti – priča Čedina sestra Anka. Kako kaže, po odlasku u Hrvatsku, šibenička policija privodila ga je nekoliko puta na informativni razgovor, ali posle toga ga nisu zvali. Ona dodaje da je ovde imao invalidsku penziju, te da se slabo kretao, osim nekad do Banovaca.

Kovač: Nova sapunica

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je za tamošnje medije da hrvatsko veleposlanstvo još nije dobilo informaciju od Vlade Srbije uprkos njihovom insistiranju.

- Budući da je to plasirano u medije, a ne našoj hrvatskoj strani, ispada da je to neka vrsta trećerazredne epizode u sapunici koja se nama u Hrvatskoj servira već nedeljama – rekao je ministar Kovač.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.