D.I.C. Veritas

Blic, 05.11.2016., Krvavi TRAGOVI hrvatskih “bojovnika” ostali širom BiH: Zagreb se plaši odgovornosti za ratne ZLOČINE

Histerija državnog vrha Hrvatske zbog hapšenja deset bivših pripadnika HVO u Orašju uzrokovana je strahom od utvrđivanja odgovornosti te zemlje za izbijanje krvavog građanskog rata u BiH

Ovo za “EuroBlic” tvrdi ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Milenko Savanović, komentarišući nezapamćene pritiske koje na pravosuđe u BiH poslednjih dana vrše gotovo svi najviši zvaničnici iz susedne zemlje.

Ističući da procesuiranje zločina nad Srbima koje su počinili “bojovnici” iz Orašja predstavlja samo vrh ledenog brega direktne umešanosti nekadašnjeg hrvatskog državnog i vojnog rukovodstva u rat u BiH, Savanović podseća da su upravo snage pod kontrolom zvaničnog Zagreba počinile prve najteže ratne zločine nad srpskim civilima.

– Rat u BiH zvanično još nije počeo kada su regularne jedinice Hrvatske vojske, potpomognute paravojnim bošnjačko-hrvatskim formacijama iz Posavine, 3. marta 1992. okupirale opštinu Brod. Dvadesetak dana kasnije, Hrvatska vojska ulazi u Sijekovac i tamo masakrira 46 nedužnih srpskih civila.

Početkom aprila hrvatske jedinice iz Zagreba, Osijeka i Vukovara čine agresiju na Kupres i tamo zverski ubijaju 55 zarobljenih Srba. Za te zločine još niko nije odgovarao – ističe Savanović.

On dodaje da se hronologija hrvatskih zločina nad Srbima u BiH tu ne završava, već kulminaciju doživljava u leto i jesen 1995, kada regularne jedinice HV upadaju na područje 13 zapadno-krajiških opština.

- Zločini i ubistva zarobljenih Srba masovno su činjeni širom tih opština, a najdrastičniji primer je iz Mrkonjić Grada, gde je nađena masovna grobnica sa telima više od 180 ubijenih srpskih civila i ratnih zarobljenika – kaže Savanović.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, Savo Štrbac, takođe smatra da način na koji Hrvatska reaguje na hapšenje nekadašnjih pripadnika HVO u Orašju pokazuje jasan strah Zagreba od novih optužnica za udruženi zločinački poduhvat hrvatskog vojnog i političkog vrha u BiH.

– Zašto Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković i hrvatski generali reaguju na način na koji su reagovali povodom hapšenja deset bivših pripadnika HVO u Orašju? Zato što se plaše da je to samo početak te da će na dnevni red uskoro doći još mnogi drugi koji su do lakata okrvavili ruke u BiH – zaključuje Štrbac.

Prema navodima hrvatskih medija, hapšenja u Orašju izazvala su veliki strah i zabrinutost među brojnim nekadašnjim zapovednicima hrvatskih snaga koji su učestvovali u ratu u BiH.

Zagrebački “Jutarnji list” tako je objavio da poseduje dokumente hrvatskih obaveštajnih službi prema kojima se u BiH vodi intenzivna istraga protiv 28 nekadašnjih pripadnika HV i HVO koji su učestvovali u borbenim operacijama na području Broda i Mrkonjić Grada.

Predsednik Zbora hrvatskih generala, Pavao Miljavac, izjavio je da je još pre nekoliko godina dobio “prijateljski savet” da ne ne prelazi granicu sa BiH zbog mogućeg hapšenja, a među onima protiv kojih se, prema tvrdnjama hrvatskih medija, uskoro mogu očekivati optužnice nalazi se i aktuelni ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević, koji je zajedno sa Antom Gotovinom i Ljubom Ćesićem Rojsom vodio operacije HV na području Mrkonjić Grada u jesen 1995. godine.

Zagreb se žali saveznicima

O velikoj zabrinutosti hrvatskog državnog vrha zbog hapšenja u Orašju svedoči i to što je šef diplomatije te zemlje Davor Ivo Štir obelodanio da se zbog “novonastale situacije” za pomoć obratio “hrvatskim saveznicima iz EU i NATO”.

Grabovac: Nisam optimista

Predsednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Brod Marko Grabovac kaže da nije optimista da će odgovorni za stravične zločine hrvatskih snaga nad Srbima u ovoj opštini ikad biti izvedeni pred lice pravde. – Od hrvatske okupacije Broda i zločina koji su počinjeni širom opštine prošlo je skoro 25 godina. Do danas za to još niko nije odgovarao – kaže Grabovac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.