D.I.C. Veritas

Blic, 05.12.2014,. VELIKA AKCIJA Uhapšeno 15 osoba zbog ratnih zločina u Štrpcima, među njima i brat Milana Lukića

Pet osoba uhapšeno je u Srbiji, i još 10 u Bosni i Hercegovini, zbog ratnog zločina u Štrpcima 1993, kada su srpske paravojne jedinice, pod komandom Milana Lukića, zaustavile voz na relaciji Beograd-Bar, i oteli 20 putnika. Svi putnici su pretučeni, pokradeni i na kraju ubijeni. Najmlađa žrtva je imala 16 godina.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, uhapsili su pet osoba u Srbiji zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Štrpcima. Bosanski mediji preneli su da je na području Bosne i Hercegovine rano jutros uhapšeno 10 osoba zbog sumnje da su počinili zločin u Štrpcima.  

Visoko rangirani zvaničnici  

Među osumnjičenima ima visoko rangiranih bivših vojnih zvaničnika Vojske Republike Srpske kao nalogodavaca i direktnih izvršila koji su učestvovali u mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u reku Drinu.

Među jutros uhapšenima u Srbiji za ratni zločin u Štrpcima nalazi se i Gojko Lukić, brat haškog osuđenika Milana Lukića, rečeno je Srni u Tužilaštvu Srbije za ratne zločine.

Policija je saopštila da su uhapšeni: G.L. (1956), J.L. (1953), Lj.V. (1962), D.V. (1960) i D.Đ. (1975), piše se u saopštenju uz napomenu da je hapšenje izvedeno po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, a u saradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

Viši sud u Beogradu odredio je večeras na predlog tužilaštva za ratne zločine pritvor do 30 dana osumnjičenima da su 1993. godine učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika voza kod mesta Štrpci.

Sudija za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu doneo je rešenje i odredio pritvor Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, rekla je portparol suda Branislava Puzić.

Pritvor je okrivljenima određen zbog opasnosti od bekstva, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, dodala je Puzić.

Kako je navedeno, sumnja se da je M.L. organizovao vojnu grupu, koja je 27. februara 1993. na železničkoj stanici u mestu Štrpci, zaustavila voz koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar i nakon legitimisanja putnika nasilno izvela 20 civila – 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu nepoznate nacionalnosti.

AP navodi da je u operaciji policije u obe zemlje uhapšeno 15 osumnjičenih uključujući nekadašnjeg generala Vojske republike srpske, ali ne navodi nijedno ime uhapšenih.

Glavni tužoci BiH i Srbije Goran Salihović i Vladimir Vukčević, izjavili su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima, koji je uspeo da rasvetli zločin i na taj način donese nadu i pravdu porodicama žrtava.

Salihović je u izjavi za medije naveo da je ova istraga primer dobre i efikasne saradnje tužilaštava dve zemlje, a na osnovu Protokola o saradnji.

Iz Tužilaštva BIH se navodi da će dve pravosudne institucije iz BiH i Srbije nastaviti saradnju na otkrivanju i procesuiranju predmeta ratnih zločina, a o ostvarenom rezultatu biće informisani Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Savet bezbednosti UN.

Dvadeset jedna godina posle zločina

“Otmica u Štrpcima” je naziv za zločin od 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar.

Voz 671 je zaustavila je grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 20 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan je bio Hrvatske nacionalnosti i za jednu osobu nije utvrđeno. Do sada su

pronađena tela tri oteta Bošnjaka.  Posmrtni ostatci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Ćorić Rasima i Rastoder Jusufa pronađeni u jezeru Peruċac. Nekompletni ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u jezeru Peruċac.

Zločini koje su počinili

Prema optužnici, otete putnike su odveli u selo Prelovo kod Višegrada. Tamo su ih u jednoj osnovnoj školi pretukli i oteli im novac. Potom su ih vezane žicom ubacili u kamion i odvezli ka Višegradu, gde su ubijeni u garaži jedne od spaljenih seoskih kuća.

Osumnjičeni su putnike vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu. Sumnja se da su oni, uz pretnju
oružjem, civile odveli u fiskulturnu salu, gde su ih tukli, fizički zlostavljali, oduzeli novac, čekove i druge vrednosti.

Nekima je naređeno da skinu odeću, piše u saopštenju. U prostorijama fiskulturne sale su ih držali dva sata, nakon čega su ih vezali žicom i odvezlu u selo Mušići, nekoliko kilometara dalje, navela je policija.

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni kamion zaustavili u blizini spaljene kuće, u čijem pravcu su M.L. i još jedna osoba odveli putnike, a zatim su se čuli pucnji. Osumnjičeni su se posle streljanja vratili u selo Prelovo, gde su podelili oduzete vrednosti. Tela žrtava su sutradan, 28. februara, bačena u Drinu, navodi se u saopštenju.

Garderoba i lične stvari otetih putnika spaljeni su kasnije u školskom dvorištu, piše u saopštenju.

Prema optužnici Haškog tribunala, pripadnici paravojne formacije “Osvetnici” su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gde su im oduzeli novac i vredne stvari, a zatim ih tukli, a potom odvezli u pravcu Višegrada, gde su likvidirani nedaleko od obale Drine.

Zbog učešća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dve godine kasnije potvrdio tu presudu.

Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima tokom 1992. i 1993. godine, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Žrtve zločina u Štrpcima su:  

Esad Kapetanović (19),
Ilijaz Ličina (43),
Fehim Bakija (43),
Šećo Softić (48),
Rifet Husović (26),
Senad Đečević (16),
Ismet Babačić (30),
Halil Zubčević (49),
Adem Alomerović (59),
Muhedin Hanić (27),
Safet Preljević (22),
Džafer Topuzović (55),
Rasim Ćorić (40),
Fikret Memetović (40),
Favzija Zeković (54),
Nijazim Kajević (30),
Zvezdan Zuličić (23),
Jusuf Rastoder (45) i
Toma Buzov, vojni penzioner iz Beograda.

Protest posle hapšenja osumnjičenih za zločin u Štrpcima

Nekoliko stotina građana Višegrada okupilo se danas na protestnom skupu zbog hapšenja desetorice Srba, osumnjičen za zločin u Štrpcima.

Predsednik Boračke organizacije Višegrada Milisav Vasić ocenio je da se hapse samo Srbi, poručujući da Višegrad “nije genocidni grad, kako ga žele prikazati u svetu”.

“Zašto hapse samo Srbe? Kada će početi hapšenja za muslimansku vojsku, koja je počinila zločine u Višegradu u proteklom ratu”, kazao je Vasić.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je da je u tom gradu stradalo mnogo Srba, a da za to Bošnjaci do sada nisu odgovarali. Po njegovim rečima, žalosno je što samo Srbi nose krivicu iz proteklog rata i pozvao vlast da reaguje na ova hapšenja.

Protestni skup je organizovala Boračka organizacija Višegrada. Na području Višegrada i Prijedora rano jutros uhapšeno je 10 osoba osumnjičenih za ratni zločin počinjen na području Višegrada 1993. godine.

Oni su osumnjičeni da su u Štrpcima iz voza, koji je vozio na relaciji Beograd-Bar, izveli 20 Bošnjaka, a potom ih ubili.

Hapšenja su, po naredbi Tužilaštva BiH, izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) u saradanji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i MUP RS.

Amnesti pozdravio hapšenje

Međunarodna organizacija Amnesti internešnal (AI) pozdravila je danas hapšenje 15 osumnjičenih za zločin 1993. godine.

Današnje hapšenje je dobrodošao i preko potreban primer saradnje bivših strana u sukobu. Od 15 osoba, njih 10 uhapšeno je na teritoriji BiH, a petoro u Srbiji. Hapšenje je izvršeno nakon zajedničke istrage na osnovu sporazuma o saradnji dve zemlje“, saopštio je AI.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.