D.I.C. Veritas

Blic, 06.01.2015., Mitropolit Porfirije: Raskorak između zakona i prakse

Neretko postoji velika razlika između onoga što piše u hrvatskim zakonima i njihove primene u praksi, izjavio je večeras mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije govoreći o problemima Srba u Hrvatskoj.

On je za Dnevnik RTS rekao da takođe žali što se Srbi, uprkos ponekad objektivnim razlozima, nedovoljno obraćaju Mitropoliji, dodajući da ćirilicu u Hrvatskoj pokušavaju da sabotiraju na svaki način.

“Zakoni su manje – više dobri, ali je veliki raskorak negde između onoga što garantuje zakon i onoga što se sprovodi u praksi. Tu pre svega mislim na pravo na pismo, tj. upotrebu ćirilice. Ćirilicu ovde pokušavaju da sabotiraju na svaki način, ali kroz ćirilicu postoji jedno nastojanje da eliminišući ćirilicu neko hoće da eliminiše one čiji identitet ona predstavlja”, ističe mitropolit.

“Razumem bol svih ljudi koji su negde nekoga izgubili, razumem i to da imaju otpor u odnosu na narod iz kojeg dolazi njihova nesreća, ali sam potpuno siguran da nisu oni inicijatori borbe protiv ćirilice, već da to dolazi spolja, od nekih političkih, bolje reći politikantskih faktora koji manipulišu bolom ljudi, zloupotrebljavaju ga, produbljuju ga u praksi, zarad svojih efemernih interesa”, kazao je Porfirije.

Mitropolit dodaje da ne vodi mnogo računa o tome koliko su drugi spremni na otvorenost, već da sebi daje zadatak da u praksi stupa u kontakt sa svima i da svedoči ono što misli da jeste jevanđelje i da bude potpuno otvoren.

Na pitanje koliko je imao kontakata i kako sarađuje s predstavnicima katoličke crkve i drugih crkava i verskih zajednica, mitropolit Porfirije kaže da se za ovih nekoliko meseci video sa svim važnim ljudima , s predsednikom više puta, premijerom, nekim ministrima, poglavarima verskih zajednica, poglavarom Rimokatoličke crkve, kao i da je uglavnom svuda naiššao na otvorenost.

“Pokušao sam da da iznesem šta su to problemi i s čim se suočava naš narod i naša crkva”, navodi on.

Mitropolit dodaje da je pri tom govorio o punoj slobodi realizacije savesti, vere i svih prava zagarantovanih zakonima Hrvatske i međunarodnim pravom.

Uglavnom su svi podržali moja nastojanja i tvrdili da ću praksi učiniti sve da ono što piše u zakonu bude i ostvareno, kaže mitropolit zagrebačko – ljubljanski.

 

Crkva treba da uklanja predrasude

Mitropolit Porfirije rekao je za “Politiku” da Srpska pravoslavna crkva nije zainteresovana samo za pitanja statusa sveštenstva ili vraćanja oduzete imovine, već je životno zainteresovana za rešavanje egzistencijalnih problema vernika.

“Nasušna je potreba srpske Crkve u Hrvatskoj da neguje dobre odnose sa obe države. Ističem i principijelno načelo odvojenosti i kooperativne saradnje Crkve i države, pri čemu svako dela u svom domenu. Episkopi i sveštenici treba da rade na ‘svezi mira', nastoje da unaprede ono što nas spaja, a ne što nas razdvaja”, naglasio je mitropolit Porfirije.

“Na Crkvi je pre svega da pomogne u stvaranju atmosfere dobre volje među ljudima i uklanjanju predrasuda”, dodao je on.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.