D.I.C. Veritas

Blic, 06.03.2018, Skandalozno PREKRAJANJE ISTORIJE iz Sarajeva: Tokača drastično umanjio broj UBIJENIH SRPSKIH CIVILA

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača tvrdi je da je u proteklom ratu od ruke bošnjačkih i hrvatskih snaga stradalo jedva 2.000 srpskih civila.

Tokačine tvrdnje, koje je izneo u intervjuu za jedan bošnjački portal, izazvale su zgražavanje kod predstavnika udruženja srpskih žrtava iz proteklog rata.

Navode kontroverznog direktora IDC, koji se prošle godine politički aktivirao u ekstremno desnoj bošnjačkoj Stranci za BiH, oštro demantuju i u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Iz tog centra podsećaju da je, prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima njihovog višegodišnjeg istraživanja, kojima su prikupljeni podaci o srpskim žrtvama iz proteklog rata, samo na području sarajevsko-romanijske regije od strane bošnjačkih vojnih i paravojnih formacija ubijeno više od 2.500 srpskih civila.

S druge strane, Tokača je u pomenutom intervjuu ustvrdio da je ukupan broj stradalih srpskih civila u ratu nešto veći od 4.000, te da je od tog broja, prema njegovim rečima, oko 2.000 poginulo od “srpskih granata”.

- Kod njih (Srba) je 20.775 vojnika stradalo i 4.178 civila. U ovih 4.178 civila morate imati u vidu da je samo u Sarajevu gotovo 2.000 civila stradalo od granata prilikom opsade. Dakle, i taj detalj je vrlo interesantan, jer nisu žrtve koje su stradale kao civili u borbenim dejstvima ili kao “rezultat” ratnih zločina – rekao je Tokača.

On je, s druge strane, ustvrdio i to da su kod Bošnjaka više od 50 odsto od ukupno 62.000 poginulih bili civili.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić za “EuroBlic” kaže da su rezultati istraživanja Tokačinog IDC prepuni grešaka i ozbiljnih metodoloških manjkavosti.

- IDC je veliki broj žrtava evidentirao bez matičnih brojeva, osnovnih ličnih podataka, načina i mesta stradanja. Prema preliminarnim podacima našeg centra, u ratu je stradalo 29.070 Srba, od čega 6.313 civila. Samo u Sarajevu su pripadnici tzv. Armije BiH i bošnjačkih paravojnih formacija ubile 2.562 srpska civila i za svaku žrtvu imamo sve podatke. Tokačine tvrdnje su klasično politikantstvo i zlonamerno izvrtanje činjenica – kaže Kojić.

Dukić: Sumanuta logika

Komentarišući tvrdnje direktora IDC da je samo oko 2.000 srpskih civila u proteklom ratu stradalo od ruke bošnjačkih i hrvatskih snaga, predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže da je tu reč o neverovatnom bezobrazluku i cinizmu.

– Po Tokačinoj zamisli, ispada da su srpski starci, žene i deca, koje su Orićevi zlikovci pobili oko Srebrenice i širom Podrinja svi odreda bili vojnici. To je ta sumanuta logika i izrugivanje srpskim žrtvama zbog koje pomirenje u BiH nije moguće – smatra Dukić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.