D.I.C. Veritas

Blic, 06.08.2017, Hrvatski tenkovi srušili su sve spomenike na groblju u srpskom selu, a njegovi meštani uzvratili su neočekivanim gestom

Gest meštana sela Bastasi kod Bosanskog Grahova trebalo bi da služi za primer poštenja, čovekoljublja, tolerancije i izostanka svake verske i nacionalne mržnje.

Foto: R. Šegrt / RAS Srbija SPOMEN-PLOČA ZA HRVATSKE VOJNIKE

Foto: R. Šegrt / RAS Srbija SPOMEN-PLOČA ZA HRVATSKE VOJNIKE

Naime, stanovnici ovog malog pravoslavnog sela u Donjem livanjskom polju, u Federaciji BiH, ispred svojih kuća već 20 godina čuvaju spomen-ploču dva hrvatska vojnika koju su tu podigle njihove porodice. Iako je na spomeniku Željku Livaji i Ivici Saksu jasno naznačeno da su bili pripadnici HVO-a, što znači da su direktno učestvovali u proterivanju Srba iz ovog i okolnih mesta, niko od Bastašana do sada nije oštetio ni naružio spomenik. U nekoliko okolnih sela i opštinama Bosansko Grahovo i Livno nikada nisu živeli Hrvati, već isključivo pravoslavni Srbi.

- Niko za sve ove godine nije na tu ploču bacio ni trun smeća, a kamoli ispisao grafit ili ostavio bilo kakvu ružnu ili uvredljivu poruku. Njihovim porodicama ništa ružno se nije dogodilo kada dolaze da obiđu spomenik – kažu Bastašani.

Foto: R. Šegrt / RAS Srbija SPOMEN-PLOČA ZA HRVATSKE VOJNIKE

Foto: R. Šegrt / RAS Srbija SPOMEN-PLOČA ZA HRVATSKE VOJNIKE

Meštani Bastasa spomenik ne diraju, iako je samo nekoliko desetina metara dalje za vreme „Oluje“ hrvatska vojska tenkovima prošla kroz njihovo pravoslavno groblje i porušila skoro sve nadgrobne spomenike.

Ne dirajući tuđe, Bastašani su spomenike počeli da obnavljaju i ponovo podižu od 2001. godine, a u leto prošle godine izgradili su i novu ogradu oko svog groblja i osveštali ga.

Rada Šegrt

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.