D.I.C. Veritas

Blic, 07.06.2012, Glavni problemi izbeglica u Srbiji: Stan, zaposlenje, status

Rešavanje problema povratka, nezakonito oduzetih stambenih i drugih imovinskih prava, kao i neisplaćenih penzija biće u buduće prioritet rada Udruženja izbeglica i prognanika u Srbiji, zaključeno je danas na skupštini tog udruženja. Na skupu je ocenjeno da Udruženje mora biti prodornije i efikasnije u ostvarivanju svih prava koja su izbeglicama i prognanicima uskraćena u zemljama porekla.

Kada je reč o Hrvatskoj to, pre svega, znači borbu za jednaka prava izbeglih i prognanih Srba sa područja ratnih sukoba i područja na kojima nije bilo ratnih dejstava, već im je imovina uništena, oštećena ili uzurpirana u terorističkim diverzijama.

Prioritet će pritom imati, kako je navedeno, rešavanje pitanja 46.000 uskraćenih stanarskih prava, obnove porušenih kuća i objekata, neostvarenih prava na penziju i isplate zaostalih penzija.

Udruženje će raditi na ostvarivanjun povratka i imovine 11.000 izbeglica iz Slovenije kojima su povratak i pravo na imovinu uskraćeni pod optužbama da su, navodno, delovali protiv njene nezavisnosti.

U BiH, gde su problemi najvećeg broja izbeglica rešeni, glavni cilj je sada povratak nekoliko desetina porodica koje su se bile vratile i ponovo su izgnane pod pritiscima islamskih ekstremista i mudžahedina iz arapskih zemalja nastanjenih u nekim opštinama Federacije BiH.

Na varednoj izbornoj skupštini Udruženja izabrano je novo rukovodstvo čime je praktično smenjen dosadašnji predsednik prof. dr Milora Muratović, a usvojeni su novi Statut i program rada.

Za predsednika Udruženja izbeglica i prognanika u Srbiji izabran je Igor Ristić, magistar ekonomije iz Vinkovaca i vlasnik privatne kompanije u Beogradu, a za generalnog sekretara Tomo Kuprešaković.

Novi potpredsednik udruženja zadužen za Hrvatsku je prof. Milan Mrkela, za BiH Mira Čečur, a za Sloveniju Zoran Milošević.

Novi predsednik Ristić je, posle imenovanja, istakao da će prioritet delovanja Udruženja u Srbiji biti sprovođenje projekata radnog i ekonomskog osnaživanja i prikupljanje sredstava i donacija iz stranih i domaćih izvora za stambeno i socijalno zbrinjavanje izbeglica i prognanika, posebno onih iz kolektivnih centara.

Izborom novog rukovodstva na vanrednoj skupštini i usvajanjem programskih dokumenata okončan je rascep u Udruženju nastao kada se predsednik Muratović, kako je navedeno, bez odluka izvršnih organa, priklonio Koaliciji izbegličkih udruženja.

Koalicija, koju predvodi Miodrag Linta, sklopila je predizborni sporazum o saradnji sa Srpskom naprednom strankom, a Udruženje je ocenilo da je Muratović time što se priklonio Koaliciji prekršio zakon i Povelju UN koji izbegličkim udruženjima ne dopuštaju političko delovanje.

Sukob je kulminirao prošlog meseca, kada je grupa izbeglica okupljena oko Koalicije, upala u prostorije Udruženja i preuzela njegovo sedište koje se nalazi preko puta beogradske Železničke stanice.

Problem nije mogao biti rešen intervencijom policije, pa je Skupštinja obavezala novo rukovodstvo da se legalnim putem bori za sedište u kome je Udruženje delovalo od marta 1995. godine.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.