D.I.C. Veritas

“Blic”, 08.08.2012. U Dvoru komemoracije srpskim žrtvama Oluje

U Dvoru će danas biti održana komemoracija svim srpskim žrtvama koje su u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” u avgustu 1995 i nakon nje poginule na području opštine Dvor. Odavanje pošte žrtvama počinje ujutro komemorativnom sednicom u zgradi opštine, za čim sledi parastos u tamošnjoj crkvi Svetog Georgija i polaganje venaca na groblje na kome je sahranjen veći broj žrtava Oluje od kojih mnoge nisu identifikovane.

- Pozvali smo sve načelnike opština s područja Banije i Korduna odakle je velik broj žrtava koje su nastradale na području opštine, kao i druge lokalne i županijske rukovodioce i većnike, uključujući i čelne ljude i većnike u srpskim manjinskim većima. Osim njih pozvali smo i predstavnike SDSS, uključujući i saborske poslanike i čelne ljude SNV-a – rekao je Tanjugu načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina, naglašavajući da je pozvao i predstavnike srpskih izbegličkih udruženja.

On je podsetio da za vreme same akcije Srbi na području Dvora uglavnom nisu stradavali od Hrvatske vojske nego od Petog korpusa Armije BiH, ali su u danima i sedmicama nakon operacija počinioci zločina bili Hrvati.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.