D.I.C. Veritas

Blic, 11.09.2017, Srpska osniva centar za ratnu arhivu

Republika Srpska uspostaviće svoj informacioni centar u Banjaluci, gde će građani imati pristup dokumentima iz proteklog rata u BiH

To je za „EuroBlic“ potvrdio Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba, te naveo da se to radi kako bi javnosti bila dostupna sva ratna arhiva.

Navodi da je Republički centar poslednjih šest meseci uputio četiri dopisa Haškom tribunalu sa zahtevom da se jedan od informacionih centara uspostavi u Banjaluci, gde bi bili dostavljeni dokumenti iz tog suda, nakon što se on ugasi. Međutim, kako kaže, Haški tribunal je izignorisao sve zahteve iz RS, iako je stav Srpske da svi dokumenti koji njoj pripadaju treba da joj se vrate.

Grad Banjaluka ustupa prostor

Upravo je to bila jedna od tačka dnevnog reda sednice Vlade RS na kojoj su ministri razmatrali „nemogućnosti uspostavljanja informacionog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u okviru Republičkog centra, a u sklopu aktivnosti tog suda za uspostavljanje informacionih centara u BiH“.

Usvojen je zaključak da Ministarstvo pravde i Republički centar u saradnji sa predstavnicima grada Banjaluka preduzmu sve aktivnosti kako bi informacioni centar bio uspostavljen u najvećem gradu RS.

- Grad Banjaluka bi trebalo da Republičkom centru ustupi prostor u kojem bi svi dokumenti sa kojom raspolažemo, koji ne nose oznaku tajnosti, bili dostupni građanima – kaže Kojić.

Građanima dostupna istraživanja

Navodi da imaju sve tehničke prepostavke da osposobe informacioni centar, gde bi bili postavljeni računari na kojima će biti dostupna istraživanja, studije, dokumenti i analize o događajima iz proteklog rata u BiH.

Kojić kaže da ovim potezom neće biti narušen sporazum o saradnji sa Haškim tribunalom.

U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti iz 2010. godine dokumenti ostaju u haškoj arhivi do okončanja rada i mehanizma za sudove.

Centar uspostavljen u Sarajevu

Informacioni centar Haškog tribunala uspostavljen je u Sarajevu, gde bi građani BiH trebalo da imaju pristup blizu 400.000 dokumenata.

Od toga je 100.000 dokaznih predmeta, odnosno dokumenata koji svedoče o zločinima iz proteklog rata, koji uključuju više od 3.000 video snimaka.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.