D.I.C. Veritas

Blic, 14.03.2012., Nevinom Srbinu u zatvoru u Hrvatskoj produžen pritvor uprkos dokazima

Istražni sudija Županijskog suda u Slavonskom Brodu danas je, uprkos očiglednoj grešci u identitetu, produžio pritvor državljaninu Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti Slobodanu Matiću (50), koga su hrvatske vlasti uhapsile pre 14 dana pod sumnjom da je počinio ratni zločin, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” iz Beograda.

U saopštenju se navodi da je Matić zadržan u pritvoru u Požegi uprkos njegovom ukazivanju da je došlo do zamene identiteta i dokazima koje je priložio, a za 14 dana od kada je uhapšen niko, osim njegove porodice, nije pokazao bilo kakav interes za njega, mada se radi o nevinom čoveku.

Prema rešenju Županijskog suda u Požegi iz 1993. godine, imenjak uhapšenog Slobodana Matića i još pet lica terete se za zatvaranje i mučenje hrvatskih civila od kojih je šestoro umrlo, čime su, kako se navodi, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Istraga u ovom predmetu je 17. decembra iste godine prekinuta, a po osnivanju Županijskog suda u Slavonskom Brodu (2008), predmet je prešao u nadležnost tog suda.

Osim imena i prezimena Slobodana Matića, u istražnom rešenju navodi se samo zadnje prebivalište u Novoj Topoli kod Bosanske Gradiške, dok su ostali podaci nepoznati.

“Veritas” ističe da uhapšeni Matić, međutim, nikada nije bio u sastavu milicije SAO Krajine, nije radio u zatvoru Stara Gradiška, niti stanovao u Novoj Topoli.

Iako je reč o očiglednoj grešci u identitetu, na koju se sve vreme i uhapšeni Matić pozivao, tek je danas, četrnaesti dan po hapšenju, izveden pred istražnog sudiju. On ga je zadržao u pritvoru, uprkos priloženoj dokumentaciji o kretanju u službi i vojsci i svim dosadašnjim adresama stanovanja, navode iz “Veritasa”.

Matića je uhapsila hrvatska policija 3. marta na graničnom prelazu Stara Gradiška prilikom ulaska iz Republike Srpske u Hrvatsku, u autobusu koji je saobraćao na relaciji Gradiška – Beograd.

Mnogo nepotpunih podataka

Na poslednjem spisku hrvatskog državnog tužilaštva, iz januara 2011. godine, nalazi se ukupno 1.549 lica procesuiranih za ratne zločine, od kojih je pod istragom 397 (od toga istraga je prekinuta za 111 lica), 603 su pod optužbom, dok ih je 569 osuđeno.

Za svima procesuiranima u odsustvu raspisane su nacionalne, a za velikom većinom i međunarodne poternice.

Na spisku procesuiranih nalazi se mnogo osoba sa nepotpunim podacima, što dovodi do hapšenja pogrešnih, nevinih ljudi, dodaje se u saopštenju.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.