D.I.C. Veritas

Blic, 14.03.2017., Srbi i Jevreji tužili Hrvatsku za 3,5 milijardi dolara

POTOMCI ŽRTAVA ZLOČINA USTAŠKE NDH PRESAVILI TABAK

Da li će Hrvatska pogledati u oči ustaštvu NDH-a? U Zagreb je stigla tužba sedmoro ljudi iz Čikaga koji od Hrvatske traže odštetu od 3,5 milijardi dolara za sve žrtve ustaških logora

Grupnu tužbu su prošlog maja podneli Lizabet Lalić, Mladen Đuričić, Robert Predrag Gaković, Veljko Miljuš, Bogdan Kljaić, David Levi i Danijel Pjević pred Okružnim sudom u Čikagu, a naknada se odnosi kako na materijalnu štetu zbog oduzete imovine tako i na nematerijalnu štetu koju su pretrpeli Srbi, Romi i Jevreji – žrtve ustaških logora. Tužioci tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna naslednica NDH.

Zanimljivo da je  jedan od tužilaca Bogdan Kljaić, bivši predsednik Sabora krajiških Srba koji je 2010. kao pravnik posredno učestvovao u sličnoj grupnoj tužbi protiv američke firme MPRI za saučešništvo u genocidu u  “Oluji”. Naime, ta kompanija je naoružavala i obučavala hrvatsku vojsku i zajedno sa njom pravila planove za akcije “Bljesak” i “Oluju”.

Blic, 14.03.2017., Srbi i Jevreji tužili Hrvatsku za 3,5 milijardi dolara

Tužiocu u tom sporu tražili su odštetu od 10,4 milijardi dolara za 200.000 proteranih Srba iz Krajine, ali se ceo slučaj završio prošle godine nagodbom po kojoj  je MPRI isplatila 1,5 miliona dolara od kojih je trećina pripala advokatima, jedan deo direktnim tužiocima, a 850.000 prognanim Srbima.

Savo Štrbac, predsednik “Veritasa”, nevladine organizacije proteranih krajiških Srba koja je dostavljala dokumentaciju advokatima u ovom slučaju, ističe za “Blic” da je neizvesno da li će po prošlogodišnjoj grupnoj tužbi Hrvatska morati da plati odšetu potomcima žrtvi NDH.

- Grupna tužba je specifičnost anglosaksonskog prava i nju ne poznaje kontinentalno pravo. Ako tužioci dobiju spor deo ide njima, deo advokatima, a deo oštećenima odnosno naslednicima žrtava NDH. Da li će ta tužba uspeti zavisi od toga da li će Okružni sud u Čikagu prihvatiti nadležnost za taj slučaj. Zato je vrlo bitno razjasniti da li je Hrvatskoj stigla tužba na odgovor ili ju je američka ambasada  obavestila da  sud u  Čikagu nije nadležan za ovaj  spor – objašnjava Štrbac. S druge strane, u hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova navode samo da su primili tužbu koja je po njima bez osnova.

- Hrvatska ne može da odgovara,  jer ona nije naslednica NDH -a, već počiva na temeljima Zemaljskog antifašističkog veća Hrvatske – ZAVNOH – rekli su u ovom ministarstvu. Istoričar Čedomir  Antić, pak,  ističe  da je odluka grupe građana iz Čikaga da tuže Hrvatsku zbog zločina NDH važan korak ka suočavanju hrvatskog, ali i američkog društva sa istorijkim činjenicama. Kako kaže, ova tužba ima malih šansi, ali Srbija mora da bude istrajna u borbi za dokazivanje genocida u Hrvatskoj.

- Na sličan način ranijih godina bili su tuženi Republika Srpska i Srbija. Ipak, u uslovima eksplozije hrvatskog, bošnjačkog i albanskog šovinizma i ekspanzionizma odgovor je neophodan i neminovan. Potrebno je da posle godina kampanje susednih šovinizama Srbija odgovori trajnom posvećenošću osvetljavanja zločina nad srpskim narodom – rekao je Antić.

OTVORENE SIMPATIJE PREMA USTAŠAMA

Jajija Koš iz zagrebačke jevrejske organizacije „Bet lzrael“ naglašava da su simpatije prema ustaštvu u Hrvatskoj sve otvorenije.

-Sve češće se na ulicama mogu videti patetično glupe crne kolone sa kvaziustaškim zastavama – kaže Koš.

 

(štampano izdanje)

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.