D.I.C. Veritas

Blic, 16.05.2017, Janka je monstrum ubio i ZAPALIO 14 dana posle “Oluje”. 22 godine kasnije, Hrvatska će zbog tog zločina MORATI DA PLATI

Republika Hrvatska osuđena je da plati naknadu članovima familije Janka Ćakića, koji je ubijen u svojoj kući punih 14 dana posle završetka akcije “Oluja”.

Ćakići su podneli odštetni zahtev na osnovu ranije presude protiv Zvonimira Lasana Zorobabela, pripadnika 15. domobranske pukovnije “Petar Krešimir IV”, koji je 20. avgusta 1995. godine ubio Janka u njegovoj porodićnoj kući u selu Zečevu. Ubistvo se dogodilo 14 dana pošto je “Oluja” već bila završena 6. avgusta. Monstrum je potom zapalio telo ubijenog Čakića i njegovu kuću.

Odšteta od 108.000 evra biće isplaćena Jankovim trima ćerkama koje žive u Srbiji, kao i njegovoj udovici.

Telo nesrećnog Ćakića pronašao je i identifikovao 2015. godine Ivica Bačić, penzionisani oficir hrvatske vojske. Ovaj bivši zarobljenik JNA u Kninu posle rata je postao poznat kao čovek koji se posvetio razjašnjavanju zločina hrvatske vojske, zbog čega ga često prozivaju da kalja ugled hrvatske države.

- Porodica Ćakić je do mene došla tako što je čula da sam pomagao proteranim Srbima. Nije mnogo prošlo, a ja sam 2015. godine kod Zadra pronašao telo pokojnog Ćakića, identifikovali smo ga i potom dostojno sahranili u porodičnu grobnicu. Zatim sam pronašao presudu i dokumentaciju o ubistvu, za koju je hrvatski vojnik Zvonimir Lasan Zorobabel dobio šest godina zatvora. Podneli smo tužbu protiv Republike Hrvatske i za dve godine postupak je završen – priča Bačić za “Blic”.

Ubica je isti dan ubio i zapalio još jednog čoveka, a osuđen je na samo šest godina jer je delo kvalifikovano kao obično ubistvo a ne ratni zločin

On naglašava da familiji Ćakić niko ne može da vrati muža i oca, i da je ovo je najmanja satisfakcija koju mogu da dobiju.

U presudi Osnovnog suda u Šibeniku, koju je potvrdio Županijski sud u Bjelovaru, zaključeno je da je zločin učinjen na prostoru na kom nesporno više nije bilo vojnih akcija. Time su ispunjene pretpostavke da država odgovara za “štetu prouzrokovanu” smrću Janka Ćakića. Hrvatska je na sudu pokušala da se izvuče tvrdeći da je nastupila zastara potraživanja, ali je taj argument odbijen.

- Imam saznanja da je taj navodni vojnik Zvonimir Lasan, za koga je sud dokazao da mu niko nije naredio da ubije Ćakića, isti dan ubio i zapalio još jednog čoveka! Ja se kao hrvatski vojnik stidim takvih postupaka. Nije bitno kako se ko zove, da li je Ante ili Đuro, ludake treba zatvoriti – zaključuje Bačić.

Tuđman pomilovao ubicu

Ubica Janka Ćakića, Zvonimir Lasan Zorobabel, osuđen je još u februaru 1996. godine, ali za obično ubistvo a ne za ratni zločin. Odslužio je tri od ukupno šest godina zatvora, jer mu je pola kazne oprošteno nakon što ga je pomilovao tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.