D.I.C. Veritas

“Blic”, 21.05.2012. Optužene za ubistvo Srba u Sisku čeka 150 svedoka

U Županijskom sudu u Osijeku danas je počelo suđenje Vladimiru Milankoviću i Dragu Bošnjaku, koji se terete za hapšenja, mučenja i likvidaciju više desetina srpskih civila u Sisku 1991. i 1992.

Obojica optuženih su, nakon čitanja opsežne optužnice od 70 stranica, izjavili da nisu krivi.

Milankovićev advokat Nataša Čučić je predložila da se kao svedoci ispitaju tadašnji politički, vojni i obaveštajni rukovodioci Hrvatske Ivan Jarnjak, Ivan Vekić, Josip Manolić i Antun Tus o okolnostima funkcionisanja sisačke policijske uprava kojoj je Milanković bio na čelu.

Na popisu predloženih svedoka našao se i aktuelni ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koga je predložio Bošnjakov advokat Domagoj Rešetar, ističući da je Jakovina u to vreme bio u jedinici “Vukovi”.

Na suđenju će bit ispitano oko 150 svedoka, a presuda se, po ocenama medija, očekuje tek u leto 2013.

Milankovića, tadašnjeg komandanta policijskih snaga na širem području Siska i Banije optužnica tereti da je, od jula 1991. do juna 1992, znao a nije sprečio ni kaznio pripadnike njegove jedinice koji su ulazili u srpske kuće, nezakonito ih pretraživali, a stanare zastrašivali, hapsili i odvodili u improvizovane zatvore.

Njegovi ljudi su Srbe fizički i psihički zlostavljali i teško povredili veći broj civila s područja Siska, od čega ih je 24 ubijeno. Milanković je,kako se navodi, više puta naredjivao, pa i lično učestvovao u napadima i mučenjima srpskih civila.

On je, zbog toga, optužen za ratni zločin protiv civila, ali i ratnih zarobljenika.

Optužnica Bošnjaka tereti da je 1991. godine u Sisku organizovao i predvodio grupu za sada nepoznatih pripadnika “Vukova” s kojima je hapsio, zlostavljao i ubijao lica srpske nacionalnosti, a koja je likvidirala osam Srba.

Broj žrtava u optužnici smanjen je sa 31, kako je stajalo u istražnom zahtevu, na ukupno 24 ubijena.

Milanković, Bošnjak, kao i general i kasniji sisački župan Đuro Brodarac, protiv koga se takođe vodila istraga, uhapšeni su i pritvoreni 20. juna 2011. Tri sedmice nakon toga Brodarac je preminuo u osječkoj bolnici, a sahranjen je s visokim vojnim počastima.

Prema nezvaničnim procenama, broj likvidiranih srpskih civila u tom slučaju prelazi stotinu, a žrtve i njihove porodice nisu dobile odštetu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.