D.I.C. Veritas

„Blic“, 22.01.2012. Parastos srpskim žrtvama iz Ravnih Kotara

U crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos srpskim žrtvama ubijenim pre 19 godina u akciji hrvatske vojske “Maslenica” na Ravne Kotare, južne delove Republike Srpske Krajine (RSK), kada je poginulo 348 Srba, među kojima 35 žena i troje dece.

Nardebu za agresiju izdao Franjo Tuđman

U Hrvatskoj za ove zločine još niko nije procesuiran, a porodice srpskih žrtava iz udruženja “Suza” veruju, kako su navele u saopštenju, da će Srbija insistirati kod organa vlasti Hrvatske da se oni koji su počinili zločin u ovoj akciji procesuiraju i adekvatno kazne.

Parastosu su prisustvovali predstavnici porodica žrtava i izbegličkih udruženja Čedomir Marić i Milojko Budimir, kao i direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Marić je rekao Srni i RTRS da za sve ove godine još niko nije procesuiran za ovaj zločin, mada su neki među njima, hrvatski oficiri, Ante Gotovina i Mirko Norac, koji su u tome učestvovali, osuđeni ali za druge zločine.

“Možda ćemo za 20-tu godišnjicu imati nešto više reći, možda će neko novo vreme i kretanje u Hrvatskoj biti pozitivnije, pa će se, ipak, suočiti sa prošlošću i istinom o njoj”, rekao je Marić, navodeći da porodice žrtava uvek žive u nadi da će pravda biti zadovoljena.

Nakon parastosa porodice žrtava položile su venac na spomen ploču žrtvama u Tašmajdanskom parku kod crkve Svetog Marka.

U ovoj, trećoj po redu agresiji Hrvatske na zaštićenu zonu UN, osam lica se još vodi kao nestalo, nekoliko sela je uništeno, a u zbegovima je umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

U toj agresiji najviše su stradala tri srpska sela – Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mešovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz ovih sela su ubijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore, njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve oskrnavljeni i porušeni.

Među njima su i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom Svetog Georgija u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, crkve Svetog Georgija u Smokoviću i Svetog Ilije u Kašiću.

Jedan od težih zločina, već prvog dana agresije, dogodio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije, mučki  ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca.

Operaciju “Maslenica” planirali su i izveli hrvatski generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske Franje Tuđmana.

Tadašnji načelnik artiljerije sektora “Velebit” bio je Agim Čeku, donedavni predsednik Vlade Kosova, od čijih je granata najviše civila stradalo.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.