D.I.C. Veritas

Blic, 23.02.2017., Bez saglasnosti Predsedništva BiH: Softić predao aplikacuju za reviziju presude BiH protv Srbije

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je danas aplikaciju za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Nakon što zaprimi aplikaciju, registrar suda u Hagu proveriće određene činjenice i rokove, a zatim ih poslati Srbiji da se izjasni, prenosi Televizija “N1“.

Zahtev za reviziju inicirao je bošnjački član Predsedništva BiH bez saglasnosti predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića i hrvatskog člana Predsedništva Dragana Čovića.

U Sarajevu je danas prekinuta vanredna sednica Predsedništva koju je sazvao Ivanić povodom jednostranog podnošenja zahteva za reviziju presude protiv Srbije.

Ivanić je nakon prekinute sednice Predsedništva BiH izjavio da odluka o podnošenju zahteva za pokretanje revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hag po tužbi protiv Srbije nije donesena.

On je rekao da je Izetbegović napustio sednicu, ne želeći da odlučuje i glasa o pokretanju revizije tužbe.

-Sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju, sednicu je napustio i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović. Ovo danas je bio, ako ne zadnji, onda jedan od zadnjih pokušaja da se funkcionisanje BiH vrati u institucije- objasnio je Ivanić.

Ivanić je ocenio da je ovo vrhunac vaninstitucionalnog delovanja i da se ovim ušlo u jednu veoma ozbiljnu krizu, te naglasio da ne zna da se ikada u postdejtonskoj BiH desilo da sednica Predsedništva BiH bude prekinuta na ovaj način.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.