D.I.C. Veritas

Blic, 24.08.2021, USTAŠKA PODVALA! “Jevrejski ekspert” koji je vređao žrtve Jasenovca najverovatnije NE POSTOJI! Prevaru smislila grupa hrvatskih ekstremista

Afera koju je pokrenuo skandalozni tekst “izvesnog Davida Goldmana”, objavljen u “Džeruzalem postu” 15. avgusta, a u kojem se vređaju žrtve Jasenovca tvrdnjom da je u ustaškom logoru smrti ubijeno samo 2.500-4.500 ljudi, preti da preraste u skandal svetskih razmera!

Naime, nedelju dana pošto je tekst objavljen, ispostavilo se da “ekspert” David Goldman najverovatnije – ne postoji! U pitanju je podvala izvesne Hrvatske družbe povjesničara “Dr Rudolf Horvat” iz Zagreba, opskurne organizacije koja veliča ustaštvo i NDH i za jedini cilj ima reviziju istorije i umanjivanje zločina počinjenih u Pavelićevoj nacističkoj tvorevini tokom Drugog svetskog rata. Izmislivši ime novinara jevrejskog porekla, članovi ovog udruženja podmetnuli su “Džeruzalem postu” tekst u kojem se između ostalog tvrdi “da je u Јasenovcu ubijeno najviše 4.500 ljudi, kao i da Srbi iz sadašnje srpske vlasti manipulišu i zloupotrebljavaju Holokaust kako bi veštački i lažno uvećali broj žrtava srpskog porekla”:

“Ovo sramotno ismevanje Holokausta mora prestati odmah“, piše u tekstu koji je vrlo brzo prenet u većini hrvatskih medija.

Ipak, nekoliko dana kasnije, ovaj tekst uklonjen je sa internet stranice izraelskog lista “Džeruzalem post”, uz izvinjenje čitaocima.

Reakcije, histerija i otkrivanje prevare

Ovaj slučaj biće upisan kao jedna od najmračnijih stranica uređivačke politike u području suočavanja s prošlošću Holokausta i genocida u NDH. Da Republika Hrvatska ima jedan od najvećih problema s istorijskim revizionizmom u Europskoj uniji, i nije novost. Međutim, događaji u poslednjih nekoliko dana otkrivaju da se distorzija Holokausta i genocida protiv Srba ne nalazi isključivo na periferiji medijske i akademske zajednice već se ubrzano širi „mejnstrimom“.

Čak su i saborski zastupnici poput Marka Milanovića Litre, predstavnika Hrvatskih suverenista, iskoristili članak kako bi ustvrdili da “Džerusalem Post raskrinkava sve laži i obmane srpsko-jugoslavenskog medijskog prvoborca i modernog heroja jugonostalgičarskih udruga i političkih istomišljenika, Ive Goldštajna.“

I viši naučni saradnik s Hrvatskog instituta za povijest, Mario Jareb, pozdravio je tekst u “Džerusalem postu” jer „otvara mogućnost “treznog i na izvorima utemeljenog istraživanja jasenovačke problematike“.

Kada bi se radilo o ozbiljnom članku koji problematizuje „ismijavanje Holokausta“ kao što naslov implicira, tada bi se angažman medija, političke i akademske scene mogao pozdraviti. Međutim, ovaj slučaj biće upisan kao jedna od najmračnijih stranica hrvatske uređivačke i novinarske politike u području politike sećanja i suočavanja s prošlošću Holokausta i genocida u NDH.

Ko je David Goldman?

Jer, dok je histerija dostizala vrhunac, tiho se postavilo ključno pitanje: ko je David Godman, “novinar” jevrejskog imena i prezimena koji umanjuje strahote u logora u kojem je, prema dr Gideonu Grajfu, stradalo najmanje 40.000 Jevreja? Klupko prevare je počelo da se odmotava…

Autor članka, „David Goldman“, predstavljen je čitaocima “Džerusalem Posta” kao „australijski pisac, slobodni novinar i direktor stranice thegoldmanreport.org“.

Međutim, ispostavilo se „Goldmanova“ stranica uopšte nije dostupna javnosti. Ime vlasnika domena je skriveno, dok je adresa registrovana u Torontu. Facebook i Twitter profil na „Goldmanovo“ ime napravljeni su po prvi put 4. maja 2020. godine. Stručnjaci Muzeja žrtava genocida upozoravaju da postoje indicije da je „Goldman“ verovatno dobro osmišljeni, ali i izmišljeni, digitalni identitet u svrhu plasiranja negativnog revizionizma i distorzije Holokausta. U svakom slučaju, „Goldman“ nema nikakvih stručnih referencija u području istorije Holokausta i genocida u NDH.

“Džerusalem Post”, kao i drugi mediji koji su preneli vest, dozvolili su da u medijskom prostoru „David Goldman“ teško kritikuje Ivu Goldštajna, istoričara i jednog od najpoznatijih optužuje ga za „antisemitizam i samo-mržnju“.

Svoj napad na Goldštajna, „Goldman“ konstruiše oko rečenice koju je ovaj navodno izrekao u emisiji Nedjeljom u 2, 2018. godine. U citiranoj rečenici, „Goldman“ navodi da je Goldštajn rekao da je „u aprilu 1945., Hitler avionskim putem poslao specijalne strojeve u Jasenovac. Te mašine koristile su se za uništenje kostiju koje su preostale“.

Međutim, Goldstajn je pogrešno citiran i niko iz “Džerusalem Posta”, ali ni iz drugih medija koji su preneli vijest, nije verifikovao radi li se o ispravnom citatu. Goldštajn u emisiji govori:

„Početkom aprila 1945., neposredno pred kraj rata […] Filipović Majstorović, dakle onaj bivši franjevac kojeg je franjevački red izgnao iz članstva 1941/2., je najbolje znao te grobnice. On je išao u Chelmno kod nacista se instruirati kako se uništavaju leševi. Čak su doveli strojeve koji uništavaju kosti. I oni su 194[5]., dakle početkom aprila, jedno 500-600 logoraša je radilo na uništavanju, sustavno na uništavanju leševa. Jednim dijelom su oni bili spaljivani na rešetkama, i onda bi se taj pepeo vraćao u grobnice. Drugim djelom su kosti, koje su našli, odnosno iskopali uništavali u tim strojevima.“

Dakle, Goldštajn nigdje ne spominje „letenje,“ „avione,“ „Hitlera,“ niti „specijalne“ drobilice kao što mu „Goldman“ imputira. Goldman navodi da su Goldsteinove tvrdnje „fantazija koja je zadnja stvar koja trenutno treba Židovima“.

Kako je Goldštajn raskinkao “Goldmana”

Povodom celog slučaja oglasio se i sam Ivo Goldštajn. Najpre šokiran tekstom, odgovorio je nepostojećem “Goldmanu”

- Goldman nije objavio tekst u “Džerusalem Postu”, već samo pismo čitalaca. Meni i drugim informisanim ljudima iz struke taj je čovek posve nepoznat. On ništa o tome što piše ne zna i ne znam jel toga svestan ili nije. Neko mu je dostavio posve isfabrikovane činjenice. Radi se o diskusiji koja se vodi zadnjih nekoliko godina o tome kako dokazati točan broj žrtava u Jasenovcu, odgovorio je Goldštajn.

“Džerusalem Post” objavio je i odgovor Ive Goldstajna na tekst “Davida Goldmana”.

“Prije nekoliko dana izvjesni David Goldman objavio je komentar u The Jerusalem Postu u kojem me spomenuo. Bio sam šokiran ovim kolažom laži, distorzija i izmišljotina. Nikad nisam čuo za ovog Goldmana dok nisam pročitao njegov članak. Navodno vodi neku organizaciju u Australiji, ironično nazvanu Centar za povijesnu istinu i ima blog na kojem razotkriva rehabilitaciju nacističkih suradnika. Posebno se fokusira na srpske četnike, ali studiozno izbjegava spominjanje ustaškog režima. Čini se da je prijatelj s nekim ljudima u desničarskim krugovima hrvatske dijaspore u Australiji. Opće je poznato da neki ljudi u hrvatskoj zajednici u Australiji otvoreno slave svoje veze s ustašama”.

Odmah potom, Goldštajn je posumnjao da je u pitanju čista prevara:

- Znam ko stoji iza svega, a Goldman je izmišljena osoba, rekao je Goldštajn za “Večernji list”.

Uplitanje u mrežu laži

Ispostavilo se da iza svega stoji već pomenuta Hrvatska družba povjesničara “Dr Rudolf Horvat” iz Zagreba. Predstavnica ovog društva, Blanka M. Matković i sama se uplela u mrežu svojih laži napisavši na društvenim mrežama.

- Da prekinemo svaku raspravu. Autor pomenutog teksta zaista živi u Australiji i poznanik je Hrvatske družba povjesničara “Dr Rudolf Horvat”. O autoru ovog teksta nećemo ništa napisati jer je naša dužnost zaštititi ga od hijena iz Beograda, napisala je Matkovićeva i naglasila da je Goldmanov tekst inspirisan radovima sociološkinje dr Lee David. Sve bi to, međutim, imalo zrno smisla da se odmah potom nije oglasila dr David i demantovala da ima bilo kakve veze sa ovim udruženjem i objasnila da nikada, ni na koji način nije umanjila broj žrtava u Jasenovcu, “koji prema njoj dostupnoj dokumentaciji iznosi između 80.000 i 100.000, uglavnom Srba”.

Srpski istoričar sprečio veći skandal

Inače, tekst u “Džeruzalem postu” skinut je zahvaljujući brzoj reakcija Dejana Ristića, direktora Muzeja žrtava genocida, čiji je odgovor „Goldmanu“ takođe objavljen u “Džerusalem Postu, rezultirala je uklanjanjem „Goldmanovog“ članka, kao i izvinjenjem lista, ali izvinjenje nije stiglo ni od jednog hrvatskog medija koji je tekst preneo ili ga podržao u komentarima.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.