D.I.C. Veritas

“Blic”, 25.05.2012. Vladimir Rambo Kovačević nesposoban za suđenje

BEOGRAD – Vlasti Srbije obavestile su Haško tužilaštvo da je bivši kapetan JNA Vladimir Kovačević, čiji je predmet prvi koji je Tribunal ustupio Beogradu, nesposoban za suđenje zbog lošeg zdravstvenog stanja.

“Nejasno je kada će i da li će on biti sposoban za suđenje. Vanparnični postupak je sproveden u cilju utvrđivanja da li Kovačević treba da bude upućen u specijalizovanu medicinsku ustanovu zbog potencijalne opasnosti koju predstavlja za sebe i druge”, navodi se u najnovijem izveštaju glavnog haškog tužioca Serža Bramerca.

U tom dokumentu, u koji je Tanjug imao uvid, Bramerc je poručio da “Tužilaštvo očekuje formalno dostavljanje odluke srpskih vlasti” o Kovačeviću.

Vladimir Kovačević, zvani Rambo, optužen je za granatiranje Dubrovnika krajem 1991.

On je 2003. godine uhapšen u Srbiji i izručen Hagu, ali tamo nije izneo odbranu zbog lošeg zdravstvenog stanja, sa dijagnozom paranoidne psihoze.

Kovačević je 2004. godine bio proglašen “privremeno nesposobnim” za haško suđenje, zbog “psihotičnog stanja”, a maja 2007. je njegov predmet ustupljen Beogradu, pa je Tužilastvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i granatiranje Dubrovnika, 6. decembra 1991.

Vladimir Kovačević i jedinice pod njegovom komandom su, kako se navodi u optužnici, “ispalile bez cilja više stotina projektila na dubrovački Stari grad zbog čega su dva civila izgubila živote – Pano Urban i Tonči Skočko, a tri civila su ranjena”, a “potpuno je razoreno i izgorelo šest istorijskih i arhitektonskih spomenika pod zaštitom UNESKO-a i oštećeno je 46 zgrada i objekata”.

Penzionisani vice-admiral Miodrag Jokić, bivši zapovednik Devetog vojno-pomorskog sektora Jugoslovenske ratne mornarice – koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog granatiranja dubrovačkog Starog grada – tvrdio je u obrani da je Kovačević bez njegovog znanja granatirao grad.

Jokić, koji je priznao krivicu za granatiranje Dubrovnika, svedočio je u Hagu i protiv penzionisanog generala Pavla Strugara, koji je za isti napad osuđen na sedam ipo godina zatvora.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.