D.I.C. Veritas

Blic, 27.11.2013., Puhovski o ćirilici: Gospodo iz Zagreba idite po metodu u Beograd

 

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski rekao je danas, povodom događaja sa čirilicom u Vukovaru i postupka fudbalera Šimunića, kako to pokazuje da je važno upozoravati na događaje iz nedavne prošlosti, jer se, kaže, nismo toliko udaljili od atmosfere koja je dovela do sukoba pa i do rata, kao što su svi verovali pre šest meseci ili godinu dana.

Puhovski je, za jutarnji dnevnik Radiotelevizije Srbije, ocenio da genocid po tužbi i protivtužbi, Hrvatske i Srbije, neće moći da bude dokazan ali, za razliku od mnogih drugih, smatra da je dobro “da se tužbe nastave jer one teraju” da se u javnosti govori o zločinima i ružnim stvarima iz prošlosti, kako bi se na njih upozoravalo.
 

Takođe je napomenuo da je obrazovni sistem potpuno zakazao pa u školama ništa ne doznaju o tim zločinima koji su se dešavali, tako da će morati da se više radi sa mladima. On je podsetio i da je na uzvik Šimunića “za dom spremni”, dvadeset, trideset hiljada ljudi ogovorilo “iz punog grla”.
 

 

 

Puhovski je rekao da bi on ili bilo ko drugi bio više kažnjen da je nekog lično uvredio nego što je kažnjen Šimunić ali da hrvatskom fudbaleru niko nije dao popust kao konkretnoj osobi već je “zakon takvoj vrsti osoba dao popust”, ocenjujući da će se brzo promeniti zakon, tako da će biti težih kazni.
 

Prema rečima Puhovskog, “Srbija je imala pre nekoliko godina povike ” nož, žica, Srebrenica” i to je na neki dosta neobičan način, koliko mu je poznato, nestalo, mada niko ne zna da li će se pojaviti za pola godine, ali za sad je nestalo.
 

Ajde, gospodo iz Zagreba idite u Beograd i vidite da li su imali neki trik, neku metodu, idite u Englesku, da vidite šta se može uraditi. Nije sramota učiti od nekog ko je nešto rešio, naglasio je Puhovski.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.