D.I.C. Veritas

Blic, Beta, 12,05.2016., Savo Štrbac: Kazna izrečena Marčepu nije iznenađujuća

Predsednik Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da ga kazna od pet i po godina izrečena ratnom pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavu Marčepu za ratne zločine nad Srbima nije iznenadila.

Štrbac smatra da je praksa hrvatskih sudova da Hrvatima izriču minimalne kazne za ratne zločine.

“U poslednje vreme je bio trend pred hrvatskim sudovima da se pripadnici hrvatske vojske oslobađaju, uz obrazloženje da se nije sa sigurnošću moglo utvrditi da su oni direktni izvršioci. Prva impresija mi je da je uopšte izrečena osuđujuća presuda. Kazna me nije iznenadila, jer je trend da ako i proglase krivicu pripadniku sopstvene vojske, da mu izreknu kazne oko zakonskom minimuma, ili često i ispod minimuma”, rekao je Štrbac agenciji Beta.

On je dodao da očekuje da vrhovni sud Hrvatske poništi prvostepenu presudu i predmet vrati na ponovno suđenje.

“Ovo je nepravosnažna presuda, protiv nje se može uložiti žalba, verujem da će to uraditi i tužilaštvo i optuženi i da će na Vrhovnom sudu biti ukinuta presuda i vraćena na ponovljeno suđenje, pa će suđenje trajati još koju godinu”, rekao je Štrbac i dodao da očekuje da će na ponovljenom suđenju, ako bude osuđen, Marčep dobiti kaznu manju od propisanog minimuma za ratne zločine (pet godina).

On je dodao i da hrvatski sudovi imaju “različite aršine” za pripadnike hrvatske vojske i za pripadnike JNA.

“Hrvatski sudovi pripadnicima hrvatske vojske kao olakšavajuće okolnosti uzimaju to što su bili pripdnici te vojske i što su se borili protiv mrskog okupatora, što su odlikovani i što je prošlo odredjeno vreme od zločina, što je drugoj strani uvek otežavajuća okolnost i mnogo su drastičnije kazne za ista dela Srbima i pripadnicima JNA”, naveo je Štrbac.

Merčep je danas osuđen u Zagrebu na pet i po godina zatvora zbog ratnog zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991.

Optužnica je teretila Merčepa da kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, poznate kao “merčepovci” i smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio pripadnike svoje jedinice da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Na taj način su ubijene najmanje 43 osobe medju kojima i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i nestanak još tri osobe. Šest osoba je preživelo mučenje.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.