D.I.C. Veritas

Blic, Srna, 10.11.2015., Savo Štrbac na suđenju Mladiću: Za rat u Hrvatskoj kriva HDZ

Sekretar Vlade Republike Srpske Krajine Savo Štrbac na današnjem suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću opširno je opisao izbijanje rata u Hrvatskoj, navodeći da je za to bila kriva vlast HDZ-a koja je Srbe diskriminisala, otpuštala i uklonila ih iz ustava kao konstitutivni narod.

Štrbac, koji je svedočio kao svedok odbrane, rekao je da su prve sukobe na Plitvicama i u Borovom Selu, takođe, izazvale hrvatske snage.

Svedok je opisao i zločine tih snaga nad srpskim civilima u Medačkom džepu 1993. i tokom operacija “Bljesak” i “Oluja” 1995.

Za generala Mladića, koji je 1991. bio komandant Kninskog korpusa JNA, Štrbac je rekao da je igrao konstruktivnu ulogu u pregovorima o razmeni prvih zarobljenika, u kojima su zajedno učestvovali, kao i u rešavanju tadašnje krize između hrvatskih snaga i savezne vojske.

Štrbac je rekao da nije tačna tvrdnja tužioca Amira Zeca tokom unakrsnog ispitivanja da je tadašnji pukovnik Mladić svrstao JNA na srpsku stranu odmah pošto je u leto 1991. došao u Knin.

“Nije tačno. Tačno je da je da je uloga JNA kao tampon zone trajala do decembra”, rekao je Štrbac.

Na sugestiju tužioca da je Mladić tokom rata u BiH primenio isti operativni metod kao prethodno u Hrvatskoj, gde je JNA granatirala Zadar i Šibenik i naselja kod Knina, Štrbac je odgovorio da su u tim i drugim hrvatskim gradovima tada bile blokirane kasarne i trupe JNA, koje je Mladić nastojao da izvuče.

Štrbac je rekao da su u to vreme hrvatske snage artiljerijom tukle gradove u Republici Srpskoj Krajini poput Benkovca, u kojem je bio on, i Knina.

 

VIDEO: Snimak svedočenja Save  Štrbca

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.