D.I.C. Veritas

Blic, Srna, 21.06.2016., Štrbac ne očekuje nikakve obrte u odnosima Srbije i Hrvatske zbog Deklaracije

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da ne očekuje spektakularne obrte u odnosima Srbije i Hrvatske nakon potpisivanja Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja dve zemlje.

On je naveo da u Deklaraciji, koju su juče potpisali premijer Srbije u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, nisu ni spomenuta procesuiranja onih koji su počinili zločine nad Srbima u Hrvatskoj tokom devedesetih godina.

 Štrbac je podsetio da je hrvatsko pravosuđe do sada procesuiralo 3.600 osoba, a da je pod istragom ili pravosnažno osuđeno njih 1.575.

- Od tih 3.600 lica, svega tri odsto su vojna lica. Eto, tako oni gledaju na taj njihov “sveti domovinski rat” – rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, kod Hrvata je dugo preovladavalo mišljenje da narod i vojska koji se brane ne mogu da počine ratni zločin i pod pritiskom međunarodne zajednice nisu odstupili od takvog stava.

- Ko je pomno pratio izjave predsednice Hrvatske uoči jučerašnjeg susreta s mandatarom Aleksandrom Vučićem, mogao je da vidi da ona zapravo ne odstupa od ovog preovlađujućeg mišljenja u Hrvatskoj – naglasio je Štrbac.

Vučić i Kitarovićeva potpisali su juče u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Dokumentom koji sadrži šest tačaka, dogovoreno je da se radi unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti, kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države, aktivno pokrenu ili ubrzaju procesi unapređenja bilateralne zaštite manjina – srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.