D.I.C. Veritas

Blic, Tanjig, RTS, 27.03.2018, ZAŠTITA Vučić: Nisam doneo odluku o mobilizaciji vojske i daću sve od sebe da to NIKADA NE URADIM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini o najnovijim dešavanjima na KiM i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da je zahvaljujući odgovornosti Srba tokom jučerašnjih dešavanja na KiM sačuvan mir i stabilnost.

- Uspeli smo da sačuvamo hladnu glavu i da na miran način reagujemo. Sačuvali smo mir, stabilnost, nismo im dali da zauzmu sever Kosova. Videćemo kako ćemo u budućnosti da rešavamo stvari. Kad imate sukobe, morate da težite da ih rešavate razgovorom. Kako će to da izgleda, to ćemo da vidimo – rekao je Vučić za RTS.

Poručio je da nikada neće dozvoliti da se ponove “Oluja” i “Bljesak”.

- Izneo sam naše viđenje svega i pokazao dokumenta koji govore da je Đurić poštovao proceduru. Ne mogu sa se osvrćem na razna pisanja medija: Pokazao sam činjenice i nekakvim razgovorima moramo rešavati stvari. Iza nas je bio težak dan, mislim da smo iz svega ovoga uspeli da izađemo sa minimalnom štetom po srpski narod. Danas se Srbi na Kosovu osećaju sigurnije nego juče – dodao je Vučić.

On je otkrio da je razgovarao telefonom sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom sa kojim je razmenio stavove po pitanju brutalnog napada na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurić.

- Nisam naročito fasciniran njihovom snagom i moći. Ako su mislili da neka kvazi država pokazuje koliko je snažna tako što će Marka Đurića da tuku i vuku po podu – pogrešili su, ja nisam zadovoljan njihovom pameću.

Vučić podseća da po Ustavu komanduje vojskom Srbije, te da je po Ustavu i KiM deo Srbije.

- To su naša pravila. Tuđa pravila poštujemo i želimo da se poštuje da nema dugih cevi u skladu sa Briselskim sporazumom. Ako se to desi, onda treba da vidimo kako da zaštitimo svoj narod. Nisam doneo odluku o mobilizaciji vojske i daću sve od sebe da nikada ne moram da donesem ovu odluku – kaže Vučić.

Govoreći o jučerašnjim reakcijama iz EU u kojima se pozivaju “obe strane” na uzdržanost, predsednik je dodao:

- Mislim da je najgore licemerje kada se govori o nesrazmernoj upotrebi sile, ovo je bilo protivpravno postupanje. Je l’ treba Srbija da prebija i hapsi svaki dan 5.000 Albanaca koji putuju u EU – rekao je Vučić.

Na pitanje da li je konačna odluka Srpske liste o napuštanju kosovske vlade, kao i koje su posledice, Vučić je rekao će Srpska lista biti u opoziciji i da ne vidi šta je tu problem.

- „Oni su prihvatili teške zadatke. Mučeni Dalibor Jevtić i Nenad Rikalo su išli svuda da pomognu. Onda su nam oni hapsili Bogdana Mitrovića, a posle pet meseci ga pustili bez optužnog akta, jer su sve vreme lagali, to je služilo za to da se kaže Srbima ne vraćajte se u okolinu Prizrena. Onda su uhapsili Milorada Zajića u okolini Kline. I sada ne znaju šta da mu kažu, čovek koji nikada nije uzeo pušku u ruke. Šta će da kažu da je potpisujući menice napravio neki zločin, ili će da ga puste za nekolio meseci kao i Mitrovića. Shvatili su da nisu uspeli da urade mnogo. Ovo što se juče dogodilo niko od njih nije glup da ne zna da nije imalo veze ni sa bilo kim od njih, već sa napadom na sever Kosova – uveren je Vučić.

On je poručio da ne treba potcenjivati srpske obaveštajne podatke.

 „- Nismo mi Amerika, Rusija, ali nemojte da potcenjujete svoju zemlju, dobro znamo šta su oni radili. Jednog dana kada prođe sve ovo pokazivaću na mapi šta su radili juče i prošli put, gde su uz podršku stranih medija u Srbiji i naših političkih protivnika pokušavali da pokazuju kako je za nešto Srbija kriva, iako neki voz nisu videli. Na vozu nije pisalo Kosovo i Velika Srbija, već samo Kosovo je Sbrija. Zamislite da mi svakoga ko unese pasoš Kosova uhapsimo i kažemo – to je strašna provokacija – rekao je on.

Organizovaće, kaže, sastanak u Lapljem selu svake nedelje, umesto jednom godišnje, pomagaće svom narodu.

„- Ne mislimo da će nekakva vlada u Prištini pasti. Neće pasti, jer kada je protiv Srba svi će Albanci da se udruže, za razliku od Srba koji se neće nikada udružiti ni oko čega, jer im nikada neće biti žao Marka Đurića, niti nekog Vučića u Srebrenici, niti će im biti teško. Nikada Srbi neće da se udruže i zato je važno da Srbi imaju snažno rukovodstvo koje zna da gleda napred i da vodi racucna o interesima Srbija – naglasio je on.

Visoka predstavnica EU Mogerini izrazila je žaljenje zbog jučerašnjih događaja na Kosovu, navedeno je u zajedničkom saopštenju Vučića i Mogerini.

- Ono što se dogodilo juče, ne sme se ponoviti. Evropska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup – istakla je Mogerini.

Dvoje sagovornika su se saglasili da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rešavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem.

U suštinskom i sadržajnom razgovoru, predsednik Vučić i visoka predstavnica EU Mogerini konstatovali su da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Kao najavu ovog susreta, prethodno je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić rekla je da će Mogerini doći u Beograd, kako bi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o budućnosti dijaloga kome posreduje EU.

Mogerini je u Beograd stigla dan nakon brutalnih scena u Kosovskoj Mitrovici i Prištini i hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.