D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 08.09.2016., Navršava se 23 godine od hrvatskih zločina u Medačkom džepu

Na sutrašnji dan navršava se 23 godine od agresije hrvatske vojske na srpska podvelebitska sela u takozvanom “Medačkom džepu”, koja su se u to vreme već 18 meseci nalazila pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija (UNPROFOR).

U ovoj agresiji, kako podseća Veritas, u Divoselu, Čitluku i Počitelju stradalo je 88 Srba – 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila, od kojih 26 starijih od 60 godina.

Ranjeni i zarobljeni su sistematski ubijani

Među žrtvama je i 17 žena, a u akciji ranjenika uopšte nije bilo.

Nakon predaje 52 tela, rezultati pregleda tela su ukazali na razbijene lobanje i mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine, koje upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih, navodi Veritas.

Pripadnici UNPROFOR-a su, nakon što su u direktnoj borbi ušli u ovo područje izvukli još 18 tela od kojih je većina bila izmasakrirana (odsečeni pojedini delovi tela) ili zapaljena ( živi bacani u vatru).

Dva leša su izvukli pripadnici SVK, a jedno telo je pronađeno u aprilu 1994. godine. U maju 2000. godine istražioci Haškog tribunala pronašli su još 11 leševa skrivenih u septičkoj jami u nekad srpskom delu Gospića, od kojih je šest identifikovano DNK-a metodom.

Tri sela o

Od ukupno 84 pronađena posmrtna ostatka, sedam je ostalo neidentifikovano, dok se još uvek traga za četvoricom.

Sva tri sela su opljačkana, a zatim sravnjena sa zemljom, navodi Veritas.

Počev od jula 2001. do aprila 2004. godine Tužilaštvo Haškog tribunala za zločine u akciji „Medački džep“ podiglo je optužnice protiv trojice generala Vojske Hrvatske Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je istraga protiv četvrtog generala Petra Stipetića obustavljena.

Bobetku zbog bolesti optužnica nije uručena, a umro je pre izručenja Hagu.

Predmet Ademi-Norac Haški tribunal je, u septembru 2005, prebacio u nadležnost hrvatskog pravosudja, koje ih je teretilo za ubistvo 28 civila i pet vojnika, te za uništavanje 300 različitih objekata, kompletno ubijanje stoke i trovanje bunara.

Županijski sud u Zagrebu je Ademija, kao vršioca dužnosti komadanta Zbornog područja Gospić, oslobio svih optužbi, a Norca kao komadanta operacije “Džep ‘93”, proglasio je krivim za nesprečavanje, a time i za podržavanje i ohrabrivanje ubistava civila i pljačkanje imovine te ubijanje i mučenje ratnih zarobljenika i osudio ga na kaznu sedam godina.

Tu kaznu mu je Vrhovni sud presudom od 19. novembra 2009. smanjio na šest godina.

Iako je pretresno veće utvrdilo da je admiral Davor Domazet – Lošo, kao izaslanik načelnika Glavnog štaba Hrvatske vojske, bio glavnokomandujući u akciji “Medački džep”, nadležno tužilaštvo protiv njega još nije ni istragu otvorilo.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.