D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 10.03.2019, SRBIN UHAPŠEN KOD BENKOVCA Štrbac: Terete ga da je pomogao bratu u ubistvu

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da je u Hrvatskoj uhapšen Miroslav Mačak, povratnik u Ostrovicu kod Benkovca, čije ime Županijsko tužilaštvo u Splitu nije objavilo, dok je njegove godine pogrešno navelo.

 Govoreći o Miroslavu Mačku, koji je uhapšen 7. marta zbog sumnje da je počinio navodni ratni zločin, Štrbac je naveo da je pitanje koliko se tu radi o klasičnom krivičnom delu, a koliko o ratnom zločinu.

- Miroslava Mačka, čiji je pokojni brat Milan, prema tvrdnjama Hrvata, ubio jednog starca Hrvata u selu Lišani Ostrovički, terete da je u vreme ubistva bio sa Milanom, da je imao poluautomatsku pušku i da mu je pomogao u ubistvu jer je, kao mogao predvideti šta će njegov brat uraditi, a u tome ga nije sprečio – objasnio je Štrbac.

On je naveo da u istražnom rešenju Županijskog tužilaštva u Splitu, koje su preneli hrvatski mediji, nije navedeno ime Miroslava Mačka, a pogrešno su navedene i njegove godine.

- Mi znamo tačne podatke. Dala ih je njihova policija. Oni su prethodno u istrazi štitili njegovo ime. To je isto kao kod Zorana Tadića. Još nije ni otvorena istraga, a celi svet piše o njemu kao o monstrumu iz Škabrnje – napomenuo je Štrbac.
Prema njegovim rečima, hrvatskoj policiji se to što izigrava propise u Tadićevom slučaju vratilo kao bumerang.

- Policija je na konferenciji poslala poruku da će tražiti njegovo izručenje. Znali su njegovu adresu u Australiji i šta je čovek mogao kada su ga već osudili na osnovu krivične prijave već da spakuje kofere i beži u Srbiju čije državljanstvo ima, a zna da Hrvatska i Srbija nemaju sporazum o izručenju. Sada kažu da mu je Štrbac organizovao bekstvo i prevario policijske organe Australije – rekao je Štrbac.

On smatra da je hapšenje Mačka način da Hrvati održe tezu da je Hrvatska nastala na velikosrpskoj agresiji, te su im stoga stalno potrebni “novi agresori i ratni zločinci”.

- Tužilaštva i sudovi u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu svakodnevno “proizvode” ratne zločine. To je neverovatno i to će potrajati. U Hrvatskoj se bukvalno svaki dan sudi nekom Srbinu ili se otvori nova istraga, a kao ratni zločin se tretira i krađa i maltretiranje i šta sve ne – kaže Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.