D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 14.03.2017., I Rojters piše o tužbi Srba, Roma i Jevreja protiv Hrvatske

O tužbi, koju je grupa ljudi iz Čikaga podigla protiv Hrvatske, a kojom se traži isplata odštete u iznosu od 3,5 milijardi dolara za žrtve i porodice Srba, Roma i Jevreja stradalih u Drugom svetskom ratu, izvestila je i agencija Rojters.

Agencija ističe da je ustaški režim, saveznički režim nacističke Nemačke, vladao Hrvatskom od 1941. do kraja rata 1945.

Na teritoriju Hrvatske uspostavljeno je nekoliko koncentracionih logora, u koje su slati Jevreji, Romi i Srbi, navodi Rojters i dodaje da procena broja ubijenih u tim logorima jako varira, ali najniže procene govore o desetinama hiljada, preneo je portal Index.hr.

- Hrvatska nije naslednica Nezavisne Države Hrvatske, što jasno stoji u hrvatskom Ustavu – poručeno je iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova a povodom note koju je tom resoru dostavila Ambasada SAD u Zagrebu.

Rojters podseća da je najozloglašeniji koncentracioni logor bio je Jasenovac, smešten u centralnoj Hrvatskoj, gde je ubijeno više od 83.000 ljudi, među kojima su bili i Hrvati antifašisti.

Dodaje se da su se na strani partizanskog pokreta otpora pod vođstvom komunista borili mnogi Hrvati.

Rojters podseća i da je Hrvatska, sada članica Evropske unije, proglasila je nezavisnost od bivše Jugoslavije 1991. godine, te da je vodila četvorogodišnji rat protiv Srba pre preuzimanja kontrole nad celom svojom teritorijom.

Inače, ova tužba je uručena zvaničnom Zagrebu u trenutku oživljavanja ustaštva na prostoru cele Hrvatske, kada se gotovo svakodnevno na mnogim manifestacijama i spomen pločima koristi ustaški pozdrav “Za dom spremni” i u trenutku kada se oživljavaju duhovi prošlosti veličanjem osoba koje su bile usko povezane sa režimom NDH poput kardinala Stepinca ili podizanja spomenika ustaškom teroristi Miri Barešiću.

Najviši zvanični Hrvatske nisu se izjašnjavali povodom ove tužbe.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.