D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 15.08.2017, Odalović: U regionu još 10.600 nestalih

Generalni sekretar mininistarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da je u regionu još 10.600 nestalih osoba i da vreme nije saveznik u rešavanju tog pitanja.

On je rekao da se problematika nestalih sve teže rešava, jer je sve manje novih informacija i spremnosti da se one podele sa vladinim telima koja se bave tim poslom.

- Ova problematika je jedna civilazijska i humanitarna, ali značajno i političko pitanje i zbog stabilizacije u regionu potrebno je rešiti tu situaciju. U regionu je oko 10.600 nestalih osoba, što je kao jedan grad, i to je prepreka da se krene punim kapacitetom u normalizaciju odnosa. Iza tih 10.600 nestalih osoba stoje desetine ili stotine hiljada što članova porodica, što onih koji su direktno zainteresovani za njihovu sudbinu – rekao je Odalović za Televiziju “Pink”.

Kako kaže, oni mogu biti faktor stabilnosti ali i destabilizacije u regionu i opravdano traže da se reši problem i da se sazna šta je sa njihovim najmilijima.

On je dodao da su mnogi zločinci i ubice na slobodi, dok mnogi zločinci danas učestvuju u institucijama vlasti – pre svega prištinskim institucijama.

Treba insistirati, naglašava, da se da odgovor za zločine koji su se desili nad Srbima na prostoru Kosova i Metohije.

- Takav kakav je bio Tribunal u Hagu, jednostavno zatvorio je istrage, oslobodio one za koje je izvesno da su počinili zločine. Kosovske institucije ovakvo koncipirane nemaju nikakav interes da ovu problematiku rešavaju, jer bi se najdirektnije susreli sa ljudima koji vrše vlast – zaključio je on.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.