D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 23.03.2018, Ministri Srbije i Hrvatske dogovorili razmenu spiskova optuženih za ratne zločine

Srbija i Hrvatska su dogovorile formiranje dve zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rešavanju problema procesuiranja ratnih zločina, a ministri pravde dve zemlje su poručili da su otvorena pitanja u oblasti pravosuđa rešiva ako bude strpljenja.

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Nela Kuburović i Dražen Boššnjaković saglasili su se na prvom sastanku u Beogradu, da su teme između dve države u oblasti pravosuđa složene i otvorene, ali da su reššive ukoliko bude strpljenja i ukoliko se bude išlo korak po korak.

U tom smislu, na sastanku su dogovorili formiranje dve zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rešavanju problema procesuiranja ratnih zločina, kao i razmene spiskova osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine, navodi se u zajedničkom zaopštenju ministarstava pravde Srbije i Hrvatske.

Kuburović i Boššnjaković su tokom sastanka konstatovali da postoji dobra volja obe države za saradnjom i rešavanjem svih otvorenih pitanja u oblasti pravosuđa.

Obe strane su, kako se navodi u saopštenju, iskazale otvorenost i međusobno uvažavanje, kao i spremnost za uspostavljanje partnerskih odnosa i veza.

Kuburović i Bošnjaković su razgovarali i o iskustvima dve države u procesu pridruživanja EU, a ministar pravde Hrvatske je poručio da je to ministarstvo spremno da u svakom momentu pomogne kolegama iz Srbije i pruži stručnu pomoć.

Takođe su, kako se navodi, razmenjena iskustva u borbi protiv korupcije, promenama Ustava i uspostavljanju e-pravosuđa.

Kuburović i Bošnjaković su se saglasili da sva otvorena pitanja treba i moraju da se rešavaju kroz bilateralne pregovore i rad radnih grupa, i istakli nadu da je današšnji sastanak samo prvi u nizu i početak buduće saradnje, koja je neophodna kako bi se došlo do zajedničkih reššenja.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.