D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, Beta, 22.08.2016., Vučić: Od danas se nećemo obazirati na izjave koje dolaze iz Hrvatske

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se od danas članovi Vlade Srbije uzdržavati od komentarisanja negativnih izjava koje ovih dana dolaze iz Hrvatske.

- Srbija nije šaka zobi. Neka oni nastave da vređaju, mi ih se nismo uplašili, mi ćemo nastaviti da guramo našu ekonomiju, jer svaki naš uspeh oni doživljavaju kao poraz – naveo je Vučić.

“Hrvati se ne odriču fašističke prošlosti”

- Želimo da prestanu sa politikom u kojoj hoće Hrvatsku i Srbiju da predstave kao dve nedorasle i nezrele države koje igraju ping pong – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je rekao da mu je žao što zvaničnici Hrvatske neće da se odreknu te vrste fašističke prošlosti, koja je ispoljena u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje su ovih dana obeležene, te da kažu da nisu saglasni sa tim i da je najstrašnije osuđuju te zločine.

- Ne tražimo da kažu da je to bio genocid, iako jeste, već samo da izraze saučešće i kajanje porodicama žrtava, a ne da osuđuju u svojim izjavama unuke žrtava, a veličaju dede dželate – rekao je Vučić.

On je rekao da imati neprijatelja oduzima najviše vremena, a Srbiji je vreme potrebno za ozbiljnije stvari od neprijatelja.

- Bili ste svedoci brutalih napada na Srbiju u različitim međunarodnim organizacijama od strane Hrvatske. Mi smo uvek govorili istinu, o stradanju našeg naroda i da ti zločini nikada više ne smeju da se ponove i iza toga stojimo i stajaćemo – rekao je on i dodao da je proteklih dana slušao primedbe od zvaničnika Hrvatske, koji su, kako kaže, naveli da njegov govor u Donjoj Gradini predstavlja nastavak politike Beograda.

- Oni su rekli da sam ja akciju oslobađanja hrvatskim domova nazvao zločinom, i da sam pritom koristio izraze poput vađenja srpskih očiju, kao i da to nisu metafore koje vode dobrim odnosima. Ja bih voleo da su to metafore, ali nažalost nisu- rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da će Srbija nastaviti sa politikom očuvanja punog mira i stabilnosti, te da će nastaviti da zida i gradi odnose posebno sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom.

“Srbija nastavlja politiku mira i stabilnosti”

Kako je rekao, politika mira i stabilnosti zaštitni je znak Vlade Srbije, koliko i su i zaštita suvereniteta i slobode.

Vučić je naglasio da nije reagovao na lične uvrede koje su kandidati za premijera Hrvatske iznosili u duelu, poželevši im puno uspeha u izbornoj trci, ali je i primetio da Srbija danas ima veći rast od Hrvatske i da će u budućnosti brže napredovati.

- Želimo da takav trend nastavimo i u budućnosti, ali ujedno težimo na saradnju sa Hrvatskom, jer ako u Hrvatskoj budu bolje živeli uveren sam da će građani Srbije imati koristi od toga – poručio je premijer.

Komentarišući izjave naših olimpijaca o tome da li država dovoljno ulaže u sport, on je rekao da može samo da čestita olimpijcima.

- Čestitam sportistima na osvojenim medaljama. Ne mislim da odgovaram raznom ološu iz raznih sfera kojima smetaju ljudi koji drugačije misle, pa su se obrušili na Davora Štefaneka i Ivanu Španoviću. Za nas su oni šampioni i nećemo praviti razliku između Štefaneka, Španovićeve i Andrije Prlainovića – rekao je Vučić.

“Biće veće plate, razgovori u septembru ili oktobru”

Premijer Srbije je naveo i da ima prostora za povećanje plata u javnom sektoru, istakavši da će Vlada Srbije u septembru ili oktobru krenuti u razgovore sa MMF-om o tom povećanju.

Za koliko procenata veću mesečnu zaradu mogu da očekuju zaposleni u javnom sektoru, premijer nije mogao da precizira, ali je rekao da veruje da će biti u većem procentu nego što je bilo prethodno povećanje,

- A ni prošli put povećanje nije bilo malo – podvukao je on.

Vučić je istakao da vlada ima prostora, a kako je naveo, veruje da za to ima i snage.

U tom smislu on je rekao da je poslednji fiskalni rezultat nakon osam meseci, što je, primetio je, dve trećine godine, budžet u suficitu od preko 20 milijardi dinara.

-Imamo suficit nakon od 12 meseci. To je dve trećine godine, a na kraju godine ćemo verovatno imati za najmanje 95 do 100 milijardi dinara bolji rezultat od onoga što je predvidjeno kao dobar rezultat i što je dogovreno sa MMF – objasnio je premijer.

On je rekao da će neki reći i “zašto se hvalimo i slušamo to, neki ne žive bolje”, ali neki, primetio je i žive bolje.

Primera radi, rekao je on, prosečna plata je 3,9 odsto veća u junu.

“Oformićemo ministarski tim za IT sektor”

Vučić je naveo da će Vlada Srbije oformiti ministarski tim, na čije će čelo biti predložena ministarka Ana Brnabić, a koji će se baviti isključivo IT sektorom kako bi se izvoz u toj oblasti povećao sa 410 miliona evra na više od dve milijarde u roku od dve godine.

Vučić je, na konferenciji za medije, rekao da Srbija od 2007. ima najnižu stopu nezaposlenosti, odnosno da je pala prvi put ispod 16 odsto.

-Tome je doprineo ne samo rast ekonomije, već i bolji rad inspektora za rad, koji su sa sivog i crnog sektora uspeli da ga uvedu u legalne tokove. Tome je doprinelo i prijavljivanje sezonskih radnika – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, stopa zaposlenosti je povećana za 3,2 procenta poena u odnosu na prethodni kvartal i na isti kvartal prošle godine.

- To će se povećati u oktobru na ispod 17 odsto i verujemo da stopa nezaposlenosti u Srbiji neće prelaziti tih 17 odsto – rekao je Vučić.

On je dodao da je cilj Vlade Srbije da posle četiri godine mandata prosečna stopa nezaposlenosti bude na niovu zemalja Evropske unije – 11,5 odsto.

- Verujem da ćemo to uspeti da ostvarimo – rekao je Vučić.

Premijer je istakao i da je zaposlenost mladih povećana na 19,7 odsto, dok je u istom kvartalu prošle godine to iznoslilo 16 odsto.

“Pomaci u rešavanju ubistva Milana Pantića”

Vučić je izjavio danas da ima pomaka u rešavanju ubistva novinara Večernjih novosti Milana Pantića i da misli da će taj slučaj uskoro biti rešen.

- Postoje pomaci, neću da obećam ništa, mislim da ćemo to uskoro da rešimo – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u vladi.

On je, odgovarajući na pitanje novinara koji je rekao da je objavljen fotorobot ubice novinara, rekao da to nije pravi fotorobot jer policija ponekad pusti i ne sasvim tačne informacije.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.