D.I.C. Veritas

BN.tv, 05.08.2020, Banjaluka: 25 godina od egzodusa Srba

Služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja i polaganjem vijenaca na Perduovom groblju u Banjaluci će danas biti obilježeno 25 godina od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine i zločinačke akcije hrvatske vojske i policije “Oluja”.

Parastos će u Hramu Hrista Spasitelja biti služen u 11.00 časova, a na Perduovom groblju u 12.30 časova kada će biti i položeni vijenci kod spomenika stradalim Krajišnicima na Dinari, rečeo je Srni u “Veritasu”, koje je organizator obilježavanja u saradnji sa lokalnim zajednicama i Srpskom pravoslavnom crkvom.

U organizaciji Vlade Republike Republike Srbije i Vlade Republike Srpske sinoć je u Sremskoj Rači obilježen Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u “Oluji”, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrili su spomen-ploču na mostu preko rijeke Save.

Obilježavanje u organizaciji “Veritasa” biće nastavljeno sutra u 10.00 časova služenjem parastosa u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu, prisluživanjem svijeća prema “Mostu spasa”, spuštanjem vijenaca u rijeku Unu u 10.45 časova, te polaganjem vijenaca kod spomenika u Tunjici.

Isti dan u hramu Svetoga Save u Svodni u 11.45 časova biće služen parastos i položeni vijenci kod spomen-krsta.

Program obilježavanja završava se u petak, 7. avgusta, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti u mjestu Bravsko/Јanjila, dok je u 12.00 časova predviđena posjeta Spomen-sobi u Driniću.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju “Oluja” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je “Oluja” imala sve karakteristike genocida.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.