D.I.C. Veritas

branitelji.gov.hr, 19.12.2018, Identificirane još dvije osobe iz Domovinskog rata

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, u srijedu 19. prosinca 2018. godine, u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana u Vukovaru identificirani su posmrtni ostaci dvije osobe iz Domovinskoga rata

U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana u Vukovaru, u srijedu 19. prosinca 2018. godine, provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka osoba poginulih tijekom Domovinskoga rata.

Tom su prilikom završno identificirani posmrtni ostaci dvije osobe ekshumirane iz masovne grobnice na Novom groblju u Vukovaru, odnosno obiteljske grobnice na mjesnom groblju u Borovu. Riječ je o supružnicima stradalim 1991. godine u Vukovaru, roditeljima dragovoljca iz Domovinskoga rata, hrvatskoga branitelja koji je bio u neprijateljskom zatočeništvu i hrvatskoga ratnog vojnoga invalida.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, koji je nazočio identifikaciji, izrazio je sućut obitelji danas identificiranih osoba te je istaknuo predanost nadležnih tijela Republike Hrvatske, predvođenih Upravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u rješavanju ovoga prioritetnog humanitarnog pitanja, čiji su razmjeri najveći upravo na području Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. Stoga je, kako je istaknuo pomoćnik ministra, Ministarstvo hrvatskih branitelja u ovom mandatu intenziviralo aktivnosti u svim segmentima potrage za nestalim osobama.

Također, podsjetio je kako su iz 56 masovnih i više stotina pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske županije, ekshumirani posmrtni ostaci 2.078 žrtava od kojih su identificirani i predani obiteljima posmrtni ostaci 1.849 hrvatskih branitelja i civila. Najveći broj njih – 938, ekshumiran je iz masovne grobnice na Novom groblju u Vukovaru, a uključujući današnju identifikaciju s Novoga groblja u Vukovaru identificirano je 858 osoba.

Budući da Republika Hrvatska, putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još traga za 1.497 nestalih osoba te posmrtnim ostacima 414 poginulih osoba, što ukupno čini 1.911 neriješenih slučajeva iz Domovinskoga rata, pri čemu najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 531, pomoćnik ministra Stjepan Sučić je i ovom prilikom uputio apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Upravom za zatočene i nestale.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.