D.I.C. Veritas

Cdm.me, 08.08.2015., Kuzmanović Janičić i Dedeić: General Đukić nije neprijatelj Crne Gore

Urednica na RTS-u i generalni sekretar JUL-a u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, Dragana Kuzmanović Janičić i lider Srpske liste SL Dobrilo Dedeić predali su Ministarstvu unutrašnjih poslova inicijativu da se oslobodi general Borislav Đukić, nekadašnji zamjenik komandanta Glavnog štaba Vojske RSK, kome, kako kažu, prijeti likvidacija u Hrvatskoj u slučaju isporučenja iz Crne Gore.

Nakon predaje apela, Kuzmanović Janičić je rekla da je general Borislav Đukić njen prijatelj i da se još od devedesetih godina sam se uvjerila da je častan čovjek, hrabar vojnik i čestit Srbin.

“Ako je general Đukić za nešto odgovoran, onda je za pozitivne efekte operacije Koridor kada je spasio mnoge ljudske živote i spajao zapadni dio prekodrinskih srpskih prostora sa istokom Republike Srpske. Nažalost, danas se na ulici moramo boriti za generala Đukića i ovaj pres je dokaz da sa ulice sve počinje“, istakla je ona.

Lider SL-a Dobrilo Dedeić rekao je da je za hapšenje generala Đukića odgovorna je ambasada SAD u Podgorici.

“Zato proteste opozicije treba organizovati ispred američke ambasade jer je to jedino mjesto na kome se odlučuje u Crnoj Gori. Nažalost, ne pita se parlament i ne odlučuje Vlada. Ako bude prelazne Vlade, treba blokirati pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji“, naglasio je on.

Inače, u apelu koji su Kuzmanović Janičić i Dedeić dostavili i Vladi i pravosudnim organima, stoji između ostalog da general Borislav Đukić nije neprijatelj Crne Gore, te da nikada nije uradio bilo što protiv nekog njenog građanina ili države u cjelini.

“Zato rukovodstvo Crne Gore čini još jedan u nizu grehova protiv srpskog naroda trgujući junakom –  generalom Vojske Republike Srpske Krajine u zamjenu za mrvice sa NATO trpeze”, navedeno je u apelu.

Potpisnici ove inicijative poručili su da ne žele nesporazume Srba i onih koji su, kako kažu, u međuvremenu postali Crnogorci.

“Ipak, moramo da upozorimo da nije red da ti i takvi Crnogorci nanose štetu mučenicima iz Republike Srpske Krajine koji su stravičnim zločinom, nezabilježenim u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, rasuti širom Srbije i svijeta”, ističe se u apelu.

S obzirom na to da se, kako navode Kuzmanović Janičić i Dedeić, u Splitu priprema ubistvo generala Đukića, oni zahtijevaju da državni organi Crne Gore “ne peru ruke na pilatovski način nakon što hrvatsko “tužilaštvo” i “pravosuđe” vrati likvidiranog Đukića u Beograd”.

“Ako je Crnogorcima stalo do saradnje sa splitskim tužilaštvom, neka se zainteresuju kod istog dokle je stigla istraga, preciznije – da li je uopšte pokrenuta, o izvršiocima monstruoznog zločina i neviđenog iživljavanja nad pripadnicima Šavničke grupe, državljanima Crne Gore, koji su, po nalogu ove vlasti, poštujući ustavni poredak Crne Gore i SFRJ, branili Republiku Crnu Goru i zajedničku državu”, naglašeno je u apelu,

Zato Kuzmanović Janičić i Dedeić traže hitno oslobađanje generala Đukića na koga su, kako kažu, ponosni.

“Crnogorskoj vlasti preporučujemo da, ako već nije na srpskoj strani, neka se distancira od nesporazuma koje mi Srbi imamo sa Hrvatima kojima nikada nećemo oprostiti Jasenovac, ,”Bljesak” i “Oluju””, zaključeno je u apelu.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.